Izetbegović: Odluka MUP-a HNK protivustavna i protivzakonita

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da današnja odluka komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavlja eklatantan primjer suprotstavljanja nižeg nivoa vlasti odlukama Vijeća ministara BiH.

– To je protivzakonito i protivustavno te neće moći ostati na tome i zbog toga će se snositi sankcije – najavio je Izetbegović, dodajući da će u skladu s tim biti posla i za Tužilaštvo.

Budući da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovaj čin nazvao državnim udarom, Izetbegović je ponovio da je odluka MUP-a HNK protivustavna, ali nije siguran da li se to može okarakterizirati tako teškim riječima kakve je upotrijebio Mektić.

Migranti i izbjeglice koji su danima boravili u improviziranom šatorskom naselju u parku preko puta sarajevske Vijećnice autobusima su danas trebali biti prebačeni u prihvatni centar u Salakovcu kod Mostara što je odlučilo Vijeće ministara BiH, ali ih je na putu do tamo zaustavila policija HNK-a kod Konjica i zabranila ulazak u taj kanton.

Pročitajte...