Izetbegović otkrio: Evo koga vidi kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH

Nakon burnih reakcija iz Republike Srpske o izjavi Bakira Izetbegovića o ostavljanju Bosne i Hercegovine u amanet turskom predsjedniku Erdoganu, predsjednik SDA takve izjave smatra cjepidlačenjem. Izetbegović je nakon sjednice Predsjedništva stranke govorio o koalicionom partneru Fahrudinu Radončiću kao i o potencijalnim kandidatima SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prvi čovjek SDA, komentarišući reakcije čelnika iz Republike Srpske o njegovoj izjavi da je rahmetli Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet sadašnjem turskom predsjedniku Erdoganu, smatra da je to cjepidlačenje jer, prema Izetbegovićem riječima, amanet znači ostaviti brigu nad nečim, a o BiH su se brinule i evropske, ali i arapske zemlje, objavila je FTV.

Izetbegović je ukazao na to koliko često srpski ili hrvatski lideri odu u Zagreb ili Beograd. Osim o navedenim reakcijama, govorio je o koalicionom partneru Fahrudinu Radončiću, kao i blokadama u Federalnom parlamentu.Mislim da je vrijeme da Bošnjaci prekinu svaku vrstu koalicije s tim čovjekom, da se narod raziće s Radončićem onako kako sam se ja razišao s njim. Dali smo mu puno šansi i on je jedan fiks s kojim ja ne bih. Parlament pripada narodu, odnosno, glasačima, biračima, a ne pripada političkim strankama i one ne bi smjele ucjenjivati i zaustaviti vrlo bitne zakone i odluke, recimo projekt vodovoda u Visokom i Sarajevu zato što oni nisu dobili određene pozicije u nadzornim odborima”, kazao je Izetbegović.

Na predstojećim općim izborima kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva najavio je Radončić, a Izetbegović kao kandidata na toj poziciji uime SDA vidi, kako je rekao, Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića, Safeta Softića i Adila Osmanovića.

Premijer Federacije Fadil Novalić predstavio je ekonomske pokazatelje za teritoriju Federacije te je najavio donošenje izmjena zakona o PIO-u. “Zakon o PIO-u smo, definitivno, jutros tehnički usaglasili. Ovaj put smo otvorili vrata penzionerima i pozvali ih da izlože svoje zahtjeve kako bismo kreirali zakon, i oni su zaslužni za pomjeranje s 10 posto i pet posto i u utorak idemo na Vladu”, rekao je Novalić.Kako je kazao Izetbegović, promjene načina izbora članova predsjedništva nema bez implementacije presude Sejdić i Finci, objavila je FTV.

Pročitajte...