Izetbegović: Ponudili smo SDP-u jaku koaliciju od vrha države do kantona (VIDEO)

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da imamo veoma ozbiljnu situaciju u državi i regionu koja traži jedan snažan odgovor i snažan blok probosanskih snaga, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države preko entiteta do kantona u koju bi ušli SDA, SDP, DF, a po potrebi i manje stranke – izjavio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka između predstavnika ove stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a  na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti.

Izetbegović je dodao kako smatraju da u ovoj državi i društvu postoje četiri komponente. Srpska i hrvatska,  koje su se već dogovorile i ujedinile,  bošnjačka koju u većini predstavlja SDA i četvrta komponenta, ljevičarske, građanske stranke.

– Bez obzira na to mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 posto bitnoga za ovu zemlju. Kada poredamo prioritete i političke fokuse da se otprilike poklapamo u 99 posto onoga što je važno za ovu zemlju – evropski put, NATO, pomirenje i drugo – naveo je Izetbegović .

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je istakao da je sastanak protekao u veoma korektnoj atmosferi i da nije bio kurtoaznog karaktera.

– SDP BiH je ostao pri svome stavu. Mi u kantonima idemo u formiranje kantonalnih skupštinskih većina. SDA će vjerovatno i sama krenuti u neke aktivnosti kada je riječ o kantonalnim skupštinama. Što se tiče SDP-a, mi smo iznijeli svoj stav da u ovom trenutku ne razgovaramo ni sa kim o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. Za nas je prevashodno pitanje da sačekamo odluku Centralne izborne komisije kada je riječ o formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko bi ta odluka bila protivustavna, na način da preferira popis stanovništva  iz 2013. godine, to bi za nas značilo praktično da prestaje potreba za multietničkim strankama kakva je SDP – kazao je Nikšić.

Ponovio je da je SDP ostao pri svom stavu, da neće iznevjeriti svoje partnere s kojima su krenuli u formiranje većina u kantonalnim skupštinama.

– Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP odluke donosi na svojim organima. Imali smo više nego korektnu ponudu SDA – istakao je Nikšić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako gleda na formiranje koalicije šest stranaka na nivou Kantona Sarajevo, Izetbegović je kazao da je SDA relativni pobjednik na svim nivoima, a da se na ovaj način pravi jedan presedan koji unosi novi haos u haotične odnose u BiH.

– Mi smo apelovali na SDP da ne ide u tom smjeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo da procijenimo da one nisu dobre – kazao je Izetbegović.

Puno odgovornije prema ovoj državi, kako je dodao Izetbegović, bilo bi da se napravi jedna kompaktna, koherentna vlast od vrha države preko entiteta do kantona.

-Trebamo uraditi ono što od nas očekuju glasači, a oni sasvim sigurno očekuju jedan jak probosanski blok koji će zaustaviti neke negativne tendencije –  kazao je  Izetbegović.

Pročitajte...