Izetbegović: Stvoriti snažan front koji će moći iznijeti ono što nas čeka (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na novogodišnjoj pres-konferenciji, odgovorajući na novinarsko pitanje da li je SDA „platila visoku cijenu“ koalicionog dogovora s Demokratskom frontom i SBB-om BiH, s obzirom da im je prepustila dva ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH i premijersku poziciju u Kantonu Sarajevo, kazao da nije visoka cijena napraviti jedan snažan bošnjačko-bosanski blok.

– To je prvi fokus SDA, da stvori jedan snažni front koji će moći iznijeti ono što nas čeka i u ovom mandatu – naveo je Izetbegović, te dodao da se niko u SDA nije odupirao tome, nego da je, dapače, dobivao redovitu podršku ljudi.

– Poruka da će u Sarajevu bosanski opredjeljen Hrvat, koji je bio u Armiji BiH, biti na čelu Vlade, je poruka da Hrvati ne samo da su ravnopravni, nego da mogu biti i vođe u Sarajevu, u Tuzli, Zenici… tamo gdje Bošnjaci čine većinu. Mislim da je to jako važna poruka – naveo je Izetbegović, dodajući da je „u igri bio i Ivica Šarić“, ali da su se odlučili za nešto mlađeg čovjeka.

Govoreći o dogovoru SDA sa Demokratskom frontom i Savezom za bolju budućnost, kazao je da su 17. maja usvojili 15 principa i prioriteta, koji su vrlo koncizni, ali sasvim sadržajni, daju sasvim dobar okvir.

– Onda smo dogovorili državni i federalni nivo. Sarajevo tada još nismo bili dogovorili. Ostalo smo završili prije desetak dana i zaokružili kompletnu vertikalu – država, Federacija BiH, svi kantoni – pojasnio je Izetbegović.

Upitan o formiranju federalne vlasti, s obzirom na HDZBiH i Izborni zakon, odgovorio je da je prošlo 14 mjeseci, „svi problemi su riješeni i vrijeme je da HDZ odustane, jer ako nastavi ovako, to nikako neće biti od pomoći ni za naše odnose sa HDZ-om, niti za samo rješavanje Izbornog zakona, tako da je vrijeme da se požuri“.

– Mi možemo definirati eventualno neke principe, ali riješiti Izborni zakon koji 15 godina ne uspijevamo riješiti, sada za sljedećih 15 dana, to se sigurno neće desiti. Tako da očekujem da će u januaru, februaru, već tamo u martu biti formirana i nova federalna vlada – odgovorio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Izbornog zakona i izborima u Mostaru, odgovorio je da što se tiče Mostara, ukoliko se ne uspije postići dogovor, „a SDA će učiniti sve da bude postignut, treba stvar da riješi ili sud ili OHR i tih izbora mora biti“.

– Krajnje je vrijeme da se ta stvar riješi. Samo nećemo gurati Bošnjake u Mostaru u neko rješenje koje će ih ponovo spustiti par stepenica niže – istaknuo je Izetbegović.

Upitan da li će za SDA, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, biti prihvatljivo neko parcijalno rješenje, na način da se provedu odluke samo Ustavnog suda BiH, a ne i odluke Evropskog suda za ljudska prava, odnosno „da li će popustiti Draganu Čoviću“, Izetbegović je odgovorio da SDA neće popustiti.

– Poštovat će se jedini okvir za implementaciju, za izmjene Izbornog zakona BiH je implementacija presuda „Sejdić-Finci“ i ostalih Suda u Strazburu. Moramo priznati da osim tri konstitutivna naroda u ovoj zemlji živi četvrti koji neće da se svrsta. Zašto bi građani iz konstitutivnih naroda imali veća prava od drugih građana – kazao je lider SDA.

Kaže da je „HDZ napravio problem sa svojim apelacijama Ustavnom sudu“.

– Ovo što se dešava u Mostaru i što se dešava sa Domom naroda u Federaciji je zbog toga što HDZ traži jednakopravnost, što tvrdi da njihovi glasovi nisu jednako jaki i uticajni kao drugi glasovi. Onda se trebamo vratiti nazad i kazati, ako to tako mislite, hajde da onda i onih 16 ruku u Federalnom parlamentu koje nisu iz HDZ-a, budu jednako uticajne i važne kao vaše. Ne možete praviti blokadu u državi – naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, svi će trebati da ponešto popuste, da budu spremni na kompromis.

– Neću govoriti detalje, ali stavovi su ipak bliži. Mislim da se ipak može postići sprazum – naveo je Izetbegović.

Upitan da li ima informaciju i da li je tačno da stranci vrše pritisak na HDZBiH da odustane od uslovljavanja kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji BiH, Izetbegović je odgovorio da ne zna, ali da vjeruje da je tačno.

Na novinarsko pitanje da prokomentira dešavanja u Kantonu Sarajevo, posebno proteklog vikenda, te koji je izlaz iz ove situacije, Izetbegović je odgovorio da je „izlaz očigledno tu“.

– Oni će se još jedno vrijeme odupirati, pravit će neki šou, koji će trajati 15 ili mjesec dana, i otići. Ne mogu se suprotstaviti volji većine – naveo je Izetbegović.

Kaže da je bilo u narodu nekog očekivanja da će ta nova grupa ljudi nešto uraditi, ali da „nije prošao ni jedan mjesec da neki teški gaf nisu napravili“.

– Neka prođe i januar, u februaru ćemo imati novu, bolju vladu – naveo je predsjednik SDA.

Pročitajte...