Izgradnja novih 255 stanova za raseljene u 18 općina: Ramić i načelnici potpisali sporazum (FOTO/VIDEO)

– Općine uključene u potprojekt su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (devet), Donji Vakuf (devet), Gornji Vakuf – Uskoplje (devet), Gračanica (12), Jajce (devet), Kalesija (20), Kladanj (devet), Ključ (devet), Lukavac (devet), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (devet), Vareš (devet), Vogošća (27) i Zavidovići (16)

 

SARAJEVO (AA) – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u utorak u Sarajevu je s načelnicima 18 općina potpisao Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru projekta bit će izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice u 18 bh. općina, a projekt se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa.

Općine uključene u potprojekt su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (devet), Donji Vakuf (devet), Gornji Vakuf – Uskoplje (devet), Gračanica (12), Jajce (devet), Kalesija (20), Kladanj (devet), Ključ (devet), Lukavac (devet), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (devet), Vareš (devet), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Ramić je izjavio kako je cilj stambeno zbrinuti 255 porodica u 18 općina.

“Dio je to projekta Regionalnog stambenog programa, takozvani BiH 6 potprojekat, jedan je od najznačajnijih projekata koji iznosi više od 18 milion eura. U ovom slučaju ćemo zbrinuti negdje oko 1.200 porodica, nadati se do 2020. godine”, pojasnio je Ramić.

Dodao je kako je Regionalni stambeni program, jedan od najznačajnijih programa koji implementira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice na svom svom području i resorno entitetsko Ministarstvo na području Republike Srpske.

Pojasnio je kako je riječ o inicijativi četiri zemlje kako bi se stambeno zbrinule raseljene osobe na području cijele regije.

“Vrijednost ukupnog projekta je oko 1,2 milijarde KM. Vrijednost za BiH je oko 200 miliona, od čega je odobrena polovina“, kazao je Ramić.

Edin Smajić, načelnik općine Vogošća, izjavio je kako se ovim projektom u toj općini gradi višestambena zgrada s 27 stambenih jedinica za isti broj porodica.

”Okvirna tržišna vrijednost onoga što mi želimo ovdje implementirati je preko 1,5 miliona KM, od čega, obzirom da se općina Vogošća opredijelila za kvalitetno stambeno zbrinjavanje, za atraktivnu lokaciju, vrijednost zemljišta, građevinske dozvole, uređenje svih priključaka i onoga što jesu naše obaveze jeste skoro pola miliona KM”, dodao je.

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na 18,22 miliona eura, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 miliona eura BiH je planirala vlastito učešće od 3,42 miliona eura.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74.000 ljudi.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, od čega je učešće bh. institucija 30 miliona.

Pročitajte...