Izgradnjom spomenika ubijenoj djeci: Prijedor ima historijsku šansu da stavi tačku na “i”

Simboličnom mirnom protestnom šetnjom u Prijedoru je danas obilježen “Dan bijelih traka”, prisjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti. Dan bijelih traaka obilježen je i u glavnom gradu BiH. U Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva AntiDayton grupa postavila instalaciju sa fotografijama profila djece, ali i onih koji su krivci za zločine u kojima su ta djeca stradala. Dan bijelih traka obilježava se, ne samo u BiH nego i u nekoliko gradova širom svijeta, gdje preživjeli Prijedorčani danas žive.

Novinarka: Devleta Brkić

S bijelim trakama oko ruku i s bijelim ružama u rukama i fotografijama ubijenih mališana, te mirnom šetnjom kroz centar grada u Prijedoru je obilježen Dan bijelih traka. Prije šetnje učesnicima je pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kazao je da je fokus ove godine na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora.

– Prijedor ima kao nikada do sada priliku da zatvori te stranice, i da se priča zatvori, da se stavi tačka na “i” izgradnjom ovog spomen obilježlja. Mislim da Prijedor ima tu šansu, i treba da iskoristi priliku kako bi mogli svi zajedno u punom kapacitetu da se posvetimo sutrašnjici, a ne dopustiti stalno da nas prošlost vuče korak nazad. Treba življeti i ići dalje. Ovo se ne smije zaboraviti i treba obilježavati, istakao je Duratović.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke. Zahida Sijerčić u prijedoru je izgubila tri brata, ali i dosta drugih članova familije. Ipak, danas je simbolično poslala poruku mira.

– Želim samo da bude mir. Također, želim da se nikada i nigdje ne dogodi ono što se dogodilo ovdje u Prijedoru, naglasila je Sijerčić.

Obilježavanje Dana bijelih traka odavno je prevazišlo lokalne okvire te se taj dan simbolično obilježava u BiH i svijetu. Tako je u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva AntiDayton grupa postavila instalaciju sa fotografijama profila djece ali i onih koji su krivci za zločine u kojima su ta djeca stradala. Iz ove grupe poručili su da je cilj postavljanja današnje, kao i svih ranijih instalacija, borba protiv zaborava. Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

(RTVTK)

Pročitajte...