Izložba „Tri života Sarajevske hagade“ stigla u Tuzlu

U Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvorena je izložba „Tri života Sarajevske hagade“. Hagada je jedna vrsta zbirke vjerskih propisa i predanja unesenih u molitveni red obilježavanja Pesaha, praznika kojim se slavi oslobođenje Jevreja iz egipatskog ropstva. Izložbu su do sada pogledali građani Mostara, Trebinja, Doboja, Bijeljine i Brčkog.

„Sarajevska hagada“ jedna je najljepših i najvrijednijih srednjovjekovnih jevrejskih knjiga. Sastoji se od 142 lista izrađena od izvanredno istanjene i izbijeljene kože, a zabilješke o njenoj istoriji i putovanjima nalaze se na njenim listovima.
Izložba “Tri života Sarajevske hagade” prati put ovog rukopisa od njegovog nastanka u 14. vijeku u Kraljevstvu Aragon do 19. vijeka, kada je Hagadu otkupio Zemaljski muzej u Sarajevu.
Promocija u Tuzli odvija se u organizaciji američkog kutka, pri Biblioteci „ Derviš Sušić“ Tuzla, Zemaljskog muzeja BiH i Centra za kulturu Tuzla.
Autori izložbe “Tri života Sarajevske hagade”, koja se može pogledati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli  su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.