Izricanje presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću 9. oktobra

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Sud BiH iduće će sedmice izreći presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Bratuncu i Srebrenici, te još tri presude za zločine u Odžaku, Mostaru i Foči.

Oriću i Muhiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Bratunca i Srebrenice, te Jozi Đojiću optuženom za zločin u Odžaku Sud BiH izreći će presudu u ponedjeljak, 9. oktobra.

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, stavlja se na teret da je u julu 1992. na području Odžaka s drugima silovao žensku osobu, prijeteći joj da će u slučaju otpora zaklati njenog šestomjesečnog sina.

Sud BiH izreći će 11. oktobra presudu Žarku Vukoviću zvanom “Žara”, optuženom za ratni zločin počinjen silovanjem na području općine Foča 1992. godine.

Posljednjeg dana iduće sedmice zakazano je izricanje presude za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, a za koji su optuženi Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima kod Mostara, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Za četvrtak, 12. oktobra, planirano je da u svoju korist svjedoči Dragomir Kezunović, koji je sa Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Sašom Gavranovićem optužen za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje. Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vitezu, Orašju, Rogatici, Prijedoru, te drugim bh gradovima, javlja BIRN-Justice Report.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...