Izvoz kornišona i šljiva duplo manji

Vanjsko-trgovinska razmjena BiH u sektoru voća i povrća prošle godine je bila slabija nego pretprošle. Izvoz voća i povrća u 2018. godini bio za 16 % manji u odnosu na 2017. godinu. S druge strane, zabilježen je prekomjeran uvoz kultura koje domaći poljoprivrednici mogu sami proizvesti.  Proizvodnja šljive i kornišona u BiH nekad je obećavala. Krenuo je i izvoz. Međutim, prošle godine izvezeno je duplo manje ovih kultura nego inače.  „Bilježimo pad izvoza voća i povrća u 2018. godini za 33 miliona odnosno 16 %. Najveći pad su ostvarili šljiva i kornišon. Oko 54 % manje izvezli šljive i za 44 % manje krastavca“. Razlog su vremenske prilike,loša startegija , nepostojanje stručnih savjetodavnih službi i nevođenje računa o izradi startegije kad su u pitanju klimatske promjene“, rekao je Suad Selimović.  Osim toga,  iz Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona upozoravaju na prekomjeran uvoz kultura koje domaći poljoprivrednici mogu sami prozvesti, poput jabuka, luka, mrkve, paprike, paradajza, pa i graha.                                                    Recimo u 2018. g. uvezli smo preko 12 000 tona paprike, preko 10 000 t. lubenice, 6 500 t. mrkve, 6000 t. graha i 8 500 t. crvenog luka“, dodao je Selimović. Uvozno voće i povrće je slabijeg kvaliteta od domaćeg, ali ti proizvođači su bolje stimulisani, tako da domaći poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni. Čak i oni koji ispunjavaju uslove za podsticaje, često ih izgube zbog komplikovanih procedura.  Iz Kantonalne prvredne komore Tuzlanskog kantona kažu da je neophodno bolje organizovati sektor poljoprivrede i napraviti sistem po kojem bi proizvodi domaćih poljoprivrednika dolazili u velike markete.