Jačanjem vojne saradnje odgovoriti na sigurnosne prijetnje u regionu

Oružane snage Bosne i Hercegovine domaćin su ovogodišnje 14. konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9), s ciljem unaprjeđenja modela vojne saradnje zemalja Balkana, kao i mogućih modela odgovora na sigurnosne izazove, rizike i prijetnje u regionu.

Članice B-9 foruma su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Konferencija B9 je inicijativa koja ima veliki značaj i doprinos za uspješnu saradnju u regionu, a što u konačnici rezultira i boljim sigurnosnim okruženjem za sve države regiona. Zbog toga ova inicijativa ima veliki značaj i za Bosnu i Hercegovinu, istakli su iz OS BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić prilikom obraćanja na konferenciji između ostalog je izrazio zadovoljstvo što se konfrencija održava uz fizičko prisustvo delegacija izrazivši nadu da to znači i povratak u neke bolje i realnije okvire.

Podžić je istakao da je pandemija COVID-19 i dalje globalni problem i generator nesigurnosti koji ima ne samo zdravstvenu, socijalnu, ekonomsku nego i vojnu, odbrambenu dimenziju i koja je veliki izazov za države, sigurnosne i odbrambene sisteme.

Radna tema konferencije koja je posvećena integracijama, saradnji, partnerstvu te faktorima regionalne i globalne sigurnosti i stabilnosti te perspektivama i izazovima i odgovorima na COVID -19, je, smatra Podžić, logičan izbor koji je nametnut stvarnošću koju živi region.

Ministar Podžić je kazao da države jugoistočne Evrope pripadaju jedinstvenom sigurnosnom prostoru na koji uticaj imaju iste ili slične sigurnosne prijetnje, rizici i izazovi, a čije se posljedice prelijevaju i proširuju i van državnih okvira.

Podžić je kazao da se svijet suočava sa različitim prijetnjama koje predstavljaju izazov sigurnosti i stabilnosti zemalja kao što su uvijek prisutne prijetnje terorizma, svakodnevne prijetnje u sajber prostoru, nelegalna trgovina oružjem, migrantski tokovi i krijumčarenje ljudima.

Vojska je, kazao je, često i sama potencijalna meta tih prijetnji i u pravilu snaga koja treba biti sposobna pružiti podršku drugim elementima nacionalnog sigurnosnog sistema.

Podžić je istaknuo da je konferencija Foruma B-9 prilika da uče jedni od drugih o dobrim i lošim iskustvima kako bi se prilagodili da savladaju izazove u dinamičnom i nepredvidivom sigurnosnom okruženju.

– Ovih dana Oružane snage Bosne i Hercegovine završavaju misiju u okviru NATO-ove operacije podrške miru u Afganistanu, kao što to čine i vojske mnogih drugih učesnica misije. Ova misija koja je bila po obimu najveći i po trajanju najdugoročniji angažman Oružanih snaga BiH u nekoj od operacija podrške miru osnažio je naše kapacitete i sposobnosti i učvrstio naše odnose sa saveznicima i partnerima. Dijelimo uvjerenje da možemo biti koristan i produktivan element u okviru širih sigurnosnih i odbrambenih struktura – kazao je Podžić.

On je istakao da je pristupanje evropskim i euroatlantskim političkim i sigurnosnim strukturama čvrsto opredjeljenje, a da je efektivna regionalna saradnja put za ostvarivanje strateških ciljeva.

Ministar odbrane BiH je također istakao značaj promocije regionalnog dijaloga, stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa i saradnje, te istakao želju da i konferencija bude mjesto prijateljskih susreta, dijaloga, druženja ali i konstruktivnog rada i pokretanja novih saradnji.

Prisutnima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović koji je govorio o značaju Konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

(FENA)