Jagodna Iličić među dobitnicima nagrade „MARKO MARTINOVIĆ CAR“ za 2017.

Obrazloženje žirija bosanskohercegovačke književne nagrade za priču „MARKO MARTINOVIĆ CAR“ za 2017.

Na natječaj je stiglo 11 priča. Svi autori su odgovorili teškoj zadatoj temi: srednjovjekovne kraljice, banice i princeze uz mala odstupanja. Članovi žirija su neovisno bodovali prispjele priče eurovizijskim sistemom bodovanja u kojemu najbolja priča dobiva 10 bodova i tako redom do 1. U ovom slučaju samo jedna priča je ostajala bez bodova. Maksimalan broj bodova je 30. Za prvo mjesto priče su trebale osvojiti od 28 do 30 bodova. Za drugo 27 do 25 bodova a za treće 24 do 22 boda.

Zbrajanjem bodova došlo se do rang liste na kojoj je poredak slijedeći:

Šifra 1005 za priču SLIJEGANJE TMICE osvojila 26 bodova. Autorica je Jasmina Hanjalić iz Sarajeva.

Šifra TEUTA za priču Ni bogu mila ni njemu draga osvojila 23 boda. Autorica je Jagoda Iličić iz Tuzle.

Šifra OČI za priču BOLNA osvojila 23 boda. Autorica Nada Đerek iz Posušja.

Žiri predlaže Odboru podružnice HKD Napredak u Vitezu da se dodijeli jedna druga i dvije treće nagrade, jer na ovom natječaju nije bilo priče koja se nedvojbeno izdvojila kao pobjednička.

Žiri predlaže da se priči Doroteja Gorjanska od šifrom ĐORDANO (autor Mirnes Modrić iz Banovića) i priči Dragulji svete kraljice Hedvige pod šifrom TAKO 111 (autorica Marija Fekete Sullivan iz Sarajeva) dodijeli posebna pohvala.

Žiri pohvaljuje priču Gropčić bez znamena pod šiform NADA I TARA (autorica Mirjana Jezildžić), kao i priču Dobra Ljiljana Dobretić pod šifrom SAYO (autorica Rabija Mameledžija), koje spadaju u one priče koje su malo odstupile od duha zadane teme. Prva je izuzetno dobra priča koja se bavi odgonetanjem legende o imenu mjesta, a druga nema u fokusu kraljice, banice i princeze, već plemkinju iz plemičke obitelji Dobetića sa Vlašića.

ŽIRI:

Željo Kocaj, predsjednik

dr. Larisa Softić Gasal

Vatroslav Matić

Pročitajte...