Jedanaestogodišnjak za 10 minuta hakirao floridsku izbornu web-stranicu

Jedanaestogodišnji dječak uspio je hakirati repliku floridske izborne web-stranice za samo 10 minuta tokom konvencije hakera u Las Vegasu te promijeniti imena kandidata i krajnje rezultate, izjavili su organizatori, izražavajući zabrinutost oko sigurnosti pred novembarske izbore za Kongres.

Dječak Emmet Brewer je bio najbrži od 35-ero djece starosti od 6 do 17 godina, koji su proteklog vikenda hakirali replike izbornih web-stranica šest američkih država tokom trodnevne konvencije hakera Def Con, prenosi Reuters. On je promijenio ime pobjedničkog kandidata u svoje te dodijelio sebi milijarde glasova.

Ovaj događaj je imao za cilj da testira snagu američke izborne infrastrukture.

Iz Nacionalne asocijacije državnih sekretara poručili su kako podržavaju napore konvencije da se testira izborna sigurnost, ali navode da bi stvarni izborni sistemi koji države koriste imali dodatnu zaštitu.

–  Bilo bi izuzetno teško replicirati ove sisteme jer mnoge države koriste jedinstvene mreže i prilagođene baze podataka sa novim i ažuriranim sigurnosnim protokolima – izjavili su iz Asocijacije.

Učesnici konvencije promijenili su imena kandidata i dodali čak 12 milijardi novih glasova, navodi se u saopćenju.

–  Učesnici su promijenili imena kandidata u “Bob Da Builder (Graditelj Bob)” i ” Richard Nixon’s head (glava Richarda Nixona)” – objavljeno je na Twitter profilu konvencije.

Nacionalni sigurnosni tim predsjednika Donalda Trumpa upozorio je prije dvije sedmice da Rusija ulaže dodatne napore kako bi se umiješala u novembarske izbore.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...