Jedinstvena izložba u Tuzli: Minijaturni motivi grada na vrhu grafitne olovke

Tuzla, BiH - 10. mart 2018: U Pasažu u Tuzli danas je otvorena jedinstvena izložba Jasenka Đorđevića (L), umjetnika koji na vrhu grafitne olovke izrađuje minijaturne skulpture. Među izloženim djelima preovladavaju motivi grada Tuzle, koje je Đorđević izradio u proteklih nekoliko mjeseci. ”Za izradu osim grafitne olovke koristim razne vrste skalpela i igala. U većini slučajeva pod lupom radim samo neke završne detalje, a ostalo golim okom. Promjer skulptura je između dva i četiri milimetra u prečniku i detalji su vrlo sitni”, pojasnio je Đorđević. ( Ahmed Bešic - Anadolu Agency )
– Većina posjetitelja za pregled sićušnih skulptura koristi lupu
TUZLA (AA) – U Pasažu u Tuzli danas je otvorena jedinstvena izložba Jasenka Đorđevića, umjetnika koji na vrhu grafitne olovke izrađuje minijaturne skulpture. Među izloženim djelima preovladavaju motivi grada Tuzle, koje je Đorđević izradio u proteklih nekoliko mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).
”Za izradu osim grafitne olovke koristim razne vrste skalpela i igala. U većini slučajeva pod lupom radim samo neke završne detalje, a ostalo golim okom. Promjer skulptura je između dva i četiri milimetra u prečniku i detalji su vrlo sitni”, pojasnio je Đorđević.
Radovi za koje treba izuzetno mnogo strpljenja, smirenosti i odličan vid izazvali su veliko interesiranje tuzlanske publike. Većina posjetitelja za pregled sićušnih skulptura koristi lupu, a postavljene su i fotografije na kojima su radovi uvećani.

”Izloženi su portal stare Medrese, Gradska česma, Tvrtko I Kotromanić, stara katolička crkva, majka sa djetetom, Stari most u Mostaru koji mi je bio veliki izazov za izraditi i drugi. Ovdje je i jedan od prvih radova koje sam izradio, a to je djelo ‘Stvaranje Adama’ i ono je dugo bilo izloženo u Norveškoj”, rekao je Đorđević.

Tuzla, BiH – 10. mart 2018: U Pasažu u Tuzli danas je otvorena jedinstvena izložba Jasenka Đorđevića, umjetnika koji na vrhu grafitne olovke izrađuje minijaturne skulpture. Među izloženim djelima preovladavaju motivi grada Tuzle, koje je Đorđević izradio u proteklih nekoliko mjeseci. ”Za izradu osim grafitne olovke koristim razne vrste skalpela i igala. U većini slučajeva pod lupom radim samo neke završne detalje, a ostalo golim okom. Promjer skulptura je između dva i četiri milimetra u prečniku i detalji su vrlo sitni”, pojasnio je Đorđević. ( Ahmed Bešic – Anadolu Agency )

Inače, galerija u kojoj su izloženi radovi otvorena je u okviru Udruženja za promociju minijature ”Toldart”, a iako je fokus na minijaturama, cilj je promocija različitih vrsta umjetnosti.
Ovom vrstom umjetnosti u svijetu se bavi tek nekoliko osoba, a izložba, inače Đorđevićeva šesta samostalna, otvorena je do 23. marta.