Jedinstvo zakonodavne i izvršne vlasti TK po pitanju zaštite građana od pandemije

Vakcinacija je bila u fokusu današnje vanredne sjednice Skupštine TK na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na TK. Zastupnici su ukazivali i na rast cijena osnovnih zivotnih namirnica. Zastupnici su uglavnom bili stava da su trenutne epidemiološke mjere ne treba pooštravati, te da treba dodatno ojačati zdravstveni sistem TK.

Na početku sjednice Skupštine TK, ministar zdravstva TK Božo Jurić, upoznao je zastupnike sa trenutnom epidemiološkom situacijom na TK. Kao razlog za povećanje broja oboljelih naveo je nepoštivanje važećih epidemioloških mjera činjenicu da u BiH strani državljani ulaze bez kontrole o epidemiološkom statusu. Istaknuo je i da je snadbjevenost zaštitnom opremom zadovoljavajuća, te da TK ima dovoljno PCR testova. Istaknuto je i da je 70 posto bolničkih kapaciteta na TK popunjeno. Jurić navodi i da je u suzbijanju pandemija najvažnija vakcinacija, a do sada je na TK želju za vakcinacijom izrazilo 33 hiljade osoba koje spadaju u rizične kategorije.

– Ono što ću istaći je da smo dobili određene donacije koje su došle i na TK, da je vakcinacija završena kada su u pitanju zdravstveni radnici koji su se prijavili za vakcinaciju. Završena je i vakcinacija u domu za stara i iznemogla lica – dodaje Jurić.

Zastupnici su upoznati i sa činjenicom da je opterećenje zdravstvenih radnika trenutno jedan od najvećih problema. Prema podacima 23 posto svih zdravstvenih radnika na TK oboljelo je od covida 19. Nakon što su upoznati sa trenutnom situacijom koju je izazvao kovid, zastupnici su mahom govorili o načinima djelovanja, kako bi se sačuvali ljudski životi, ali i privreda na TK.

– Ono na čemu je Klub poslanika SDP-a insistirao je da prije svega se akcenat baci na nabavku vakcina , da jedan zaključak uputimo na Vladz FBiH da se ubrzaju ovi procesi – ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Iz Kluba poslanika PDA ukazali su na to da je u Budžetu FBiH za pomoć kantonima u FBiH u borbi protiv korona virusa predviđeno 200 miliona KM.

-Mi kao najmnogoljudiniji kanton trenali bi da povučemo između 40 i 50 miliona KM – smatra Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK.

Klub zastupnika SDA uputio je set mjera koje se odnose na jačanje zdravstvenog sistema. Drugi set mjera je upućen prema stanovništvu i treći je usmjeren prema privredi.

– Ovaj prvi set mjera koji se odnosi na zdravsteni sistem, fokusirali smo se na rad covid ambulanti, s obzirom na imamo neujednačenost u njihovom radu – kaže Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Iz Kluba zastupnika stranke za BiH u Skupštini TK poručuju da je pitanje vakcinacije na nivou FBiH krajnje ispolitizirano.

– Ono što mi saznajemo ovih dana iz medija je da se vrše opstrukcije nabavke vakcina u FBiH – ističe Mirnes Gušić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini TK.

Jedinstven stav svih zastupnika u Skupštini TK je da svi zaključci sa današnje sjednice budu poslani prema Vladi TK koja će ih razmotriti i sačiniti informaciju o tome šta je moguće realizirati na nivou TK.

– Svi zajedno smo predložili sve što mislimo i sugerisali sve što mislimo – dodaje Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Današnja sjednica Skupštine TK pokazala je jedinstvo zakonodavne i izvršne vlasti TK, koje je usmjereno na poboljšanje epidemiološke situacije.

Pročitajte...