Jedna od najvećih zapljena ikada u BiH: U cisterni pronađene cigarete vrijedne čak 1,3 miliona KM

U Bosni i Hercegovini su danas zaplijenjene cigarete u vrijednosti od čak 1,3 miliona KM. Zapljenu su izvršili pripadnici SIPA-e, Granične policije i policijskih agencija oba entiteta, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) izvršili su pretres kamiona – cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od skoro 247.000 kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela: Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (član 215.), Neovlašteni promet akciznih proizvoda (član 210a.) i Krijumčarenje (član 214.) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, uhapšen je jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, učestvovali su i pružili podršku Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UIO Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona PU Prozor.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao krivičnih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...