Johnson skraćuje posjetu New Yorku, ali neće podnijeti ostavku

– Vrhovni sud Velike Britanije nevaljanom i nevažećom je proglasio Johnsonovu odluku o suspenziji rada parlamenta, a opozicija ga poziva da podnese ostavku

LONDON (AA) – Iz ureda premijera Velike Britanije Borisa Johnsona danas je saopćeno da neće podnijeti ostavku zbog jutrošnje presude Vrhovnog suda kojom je njegova privremena suspenzija rada parlamenta proglašena ilegalnom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Downing Streeta se navodi da će se premijer Johnsov večeras vratiti iz New Yorka u kojem boravi radi učešća na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Johnson će tako skratiti planiranu posjetu New Yorku i doputovati u London prije sjednice parlamenta koja je najavljena za srijedu.

Vrhovni sud Velike Britanije nevaljanom i nevažećom je proglasio odluku premijera zemlje Borisa Johnsona o suspenziji rada parlamenta.

Sudinica Brenda Hale pojasnila je da britanski parlament ustvari nije ni bio legalno suspendiran i da tehnički i dalje radi.

Johnson je u prvom komentaru izrazio potpuno neslaganje sa sudskom odlukom. Istakao je da će poštovati presudu, ali i najavio mogući novi pokušaj suspenzije parlamenta.

Odluku je jednoglasno donijelo 11 sudija Vrhovnog suda, što je još jedan težak udar na posrnulu Johnsonovu vladu.

Predsjedatelj Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow pozdravio je presudu Vrhovnog suda i najavio novu sjednicu za sutra u 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Lider opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn izjavio je kako je današnja presuda dokaz vladavine prava te je pozvao premijera Johnsona da podnese neopozivu ostavku i postane premijer s najkraćim mandatom u historiji te zemlje.

Premijer Johnson je suspendirao rad parlamenta na pet sedmica kako bi blokirao dalje rasprave o Brexitu i kako bi proveo vlastiti plan izvođenja Velike Britanije iz Evropske unije do kraja oktobra.