20.5 C
Tuzla,BA
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
Naslovna Izdvojeno Još 34 osobe pozitivne na koronavirus u RS-u, među njima troje zdravstvenih...

Još 34 osobe pozitivne na koronavirus u RS-u, među njima troje zdravstvenih radnika

U laboratorijama u RS-u ukupno je urađeno 176 nalaza, virus korona je potvrđen kod 34 osobe.

Kazao je ovo ministar zdravlja i Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Među njima je troje zdravstvenih radnika, dva ljekara iz javnih bolnica i jedan tehničar iz privatne bolnice.

– Troje ljekara jučer su evidentirani kao pozitivni, tako da zdravstvene ustanove obavljaju sve da se oni i njihovi kontakti stave pod nadzor. Postoji procedura ispitivanja gdje su boravili, dobro je da oni nisu bili na poslu u kontinuitetu. Bolnice treba da pređu na posebna režim rada – kazao je Šeranić.

Od novozaraženih, 22 je iz Banje Luke, četiri iz Teslića, dvoje iz Laktaša, dvoje iz Prnjavora, te po jedno iz Prijedora, Kotor Varoši i Modriče.

– I dalje se trend pozitivnih kreće u onim lokalnim zajednicama gdje smo imali evidentirana pozitivna lica. Zato smo se odlučili da pozitivne izdvojimo iz zajednice, jer se i u jučerašnjim nalazima pokazalo da su novi slučajevi bili direktno u kontaktu sa zaraženom osobom, u smislu porodičnih klastera itd. – dodao je ministar Šeranić.

Konferencija za novinare ministra Alena Šeranića

Pratite konferenciju za novinare ministra Alena Šeranića#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Freitag, 27. März 2020

Istakao je da su uzeti uzorci iz prelaza Bosanska Gradiška i svi su negativni, a stavljeni su u funkciju Bosanski Šamac i Bosanski Brod, tako da je u potpunosti stavljena kontrola na granici sa Hrvatskom, a uskoro se očekuje i stavljanje pod kontrolu prelaz na Rači.

U UKC-u RS-a je 27 osoba sa srednje teškom slikom, dvoje je na respiratoru i oboje su hronični bolesnici.

Očekuje se i da u ponedjeljak u RS stigne 3.000 novih testova kao donacija UNDP-a, a ministar Šeranić je istakao da je stanje na tržištu alarmantno, te da se osim donacije UNDP-a, pokušvajau dogovoriti dodatne nabavke.