JP “Šume TK”: U fokusu nove Uprave stabilizacija poslovanja i povećanje proizvodnje

Javno preduzeće „Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj 2019. godinu okončalo je sa minusom od 2,6 miliona maraka. Cilj nove Uprave koja je imenovana u januaru tekuće godine jeste stabilizacija preduzeća, povećanje proizvodnje, te smanjenje troškova.

Novinarka: Devleta Brkić

Najveći dio dugovanja JP „Šume TK“ odnosi se na dug prema Poreznoj upravi, zatim prema radnicima preduzeća po osnovu kolektivnog ugovora.

– Već smo uplatili oko 805.000 maraka prema Poreznoj upravi s namjerom da do kraja godine uplatimo nekih 1.300.000 kako bi otplatili glavnicu, da pokušamo izdejstvovati otpisivanje kamata u iznosu od nekih 600.000 maraka. Isplatili smo oko 300.000 maraka radnicima vezano za kolektivni ugovor i za nekakve druge presude koje smo imali. Isplatili smo jedan dio dugovanja iz ranijeg perioda koji se odnosio na nabavke osnovnih sredstava, kazao nam je Almir Huskić, direktor JP „Šume TK“ D.D. Kladanj.

Epidemija koronavirusa izazvala je poteškoće i u poslovanju ovog preduzeća. Otežan je plasman proizvoda.

– Dolazimo u situaciju da ne možemo prodati ono što proizvedemo. Nismo smanjivali obim proizvodnje, svakodnevno smo kontaktirali s našim kupcima. Prošli smo kroz najteži period pa ćemo vidjeti šta će se desiti. Imali smo također u toku godine jedan kišan period, gdje smo izgubili oko 20 dana. Svaki radni dan je jako teško nadoknaditi, ističe Huskić.

U fokus nove Uprave u narednom periodu je stabilizacija preduzeća, povećanje proizvodnje, te smanjenje troškova.

– Ono što pokušavamo ostavriti jeste da maksimalno podignemo proizvodnju onoliko koliko se može da ispoštujemo sve radove iz oblasti samog uzgoja i zaštite šuma, te da pokušamo ove minuse do kraja godine anulirati. Imamo obećanja i od Ministarstva i od Vlade da će se i oni uključiti u rješavanje problema. Pokušavamo također uticati i na smanjenje troškova. Troškovi su, u poređenju s prošlom godinom, po jedinici proizvoda dosta niži, ali opet ima prostora za popravak, naglasio je direktor Huskić.

Podsjetimo, na sjednici održanoj krajem augusta Vlada TK nije prihvatila Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj za 2019. godinu.

(RTVTK)