Održana radionica pod nazivom “Primjena Uputstva o pregledu sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji”

Radionica je okupila predstavnike mljekarskog sektora BiH, predstavnike kontrolnih laboratorija, inspekcijskih tijela i nadležnih institucija, a cilj je bio unaprijediti njihovo razumijevanje primjene zakonskih okvira i međunarodnih standarda u vezi sa sirovim mlijekom te obavezu svih aktera sistema.

Tokom interaktivnog skupa, stručnjaci iz nadležnih institucija detaljno su predstavili ulogu laboratorijskih analiza u održavanju kvaliteta mlijeka, kao i važnost usklađivanja s važećim zakonodavstvom. Poseban akcenat stavljen je na najnovije smjernice i regulative koje se odnose na pregled mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji, s ciljem zaštite zdravlja potrošača i osiguranja sigurnosti hrane.

Učesnici su imali priliku razmijeniti iskustva i postavljati pitanja stručnjacima koji su im dali odgovore na konkretna pitanja i izazove s kojima se susreću u svakodnevnoj praksi. Radionica je pružila vrijedan uvid u najnovija zakonska rješenja, kao i konkretne savjete za poboljšanje kvaliteta sirovog mlijeka u skladu s međunarodnim standardima.

Direktorica JU Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona, mr.prim. mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine, ovom prilikom je izjavila: “

Jedan od najvažnijih ciljeva Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona svih ovih godina bio je osigurati zadovljstvo korisnika usluga i biti na dispoziciji i stručnom podrškom zainteresiranim stranama pomoći u postizanju zajedničkih ciljeva – očuvanju javnog veterinarskog zdravlja.

Budući da se Tuzlanski kanton može pohvaliti sa najviše mljekara, a Zavod je jedina institucija na kantonu koja vrši nadzor parametara kvaliteta i ispravnosti sirovog mlijeka, imamo obavezu kao institucija i matica kantonalnog javnog veterinarskog zdravstva da budemo ti koji će danas okupiti sve aktere u lancu i dati stručni doprinos u implementaciji novih nam obaveza, postavljenih pravnim aktima. Ova radionica predstavlja odličnu priliku za sve učesnike da unaprijede svoje znanje i praksu u kontroli kvaliteta mlijeka, što direktno doprinosi sigurnosti hrane i zdravlju potrošača.”

Pročitajte...