Juncker: Nijedna zemlja zapadnog Balkana nije spremna za članstvo u EU

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je poručio da nijedna zemlja zapadnog Balkana trenutno nije spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ( Erkin Keçi - Anadolu Agency )
– Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je istakao kako EU snažno podržava reforme zemalja regiona na putu prema članstvu u Uniju

SOFIJA (AA) – Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je poručio da nijedna zemlja zapadnog Balkana trenutno nije spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

“Nećemo praviti ustupke po pitanju kriterija. Zemlje regiona moraju prestati sa bilateralnim problemima i krizama. Pažljivo pratimo šta se dešava u regionu po pitanju stabilnosti”, kazao je Juncker u Sofiji nakon zajedničkog susreta s liderima regiona, kao i premijerom Bugarske, zemlje koja trenutno predsjedava EU-om.

Sastanku u Sofiji su prisustvovali i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, kao i lideri zemalja zapadnog Balkana.

Juncker je istakao je kako EU snažno podržava reforme zemalja regiona na putu prema članstvu u Uniju.

Naglasio je i kako je mjesto zapadnog Balkana zasigurno unutar Evropske unije.

Borisov je istakao da sve strane trebaju izvršiti potrebne pripreme za samit zemalja zapadnog Balkana i EU-a koji će se 16. i 17. maja održati u Sofiji.

Naglasio je da je potrebno poboljšati saobraćajnu infrastrukturu u regionu u cilju jačanja odnosa između balkanskih zemalja.

“Saobraćajne veze zapadnog Balkana i Evrope su trenutno u veoma lošem stanju”, rekao je Borisov.

Hahn je prije sastanka u Sofiji naglasio da EU neće prihvatiti nijednu zemlju koja je u zavadi sa susjedima.

Istakao je i kako 80 posto ljudi u zemljama zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu, bolje uslove života, veći životni standard i mir.