Jusić: NATO predstavlja puno više od vojnog saveza, u ovom momentu nema boljeg

Zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Sead Jusić ocijenio je kako će trenutna situacija u vezi s (ne)usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa u kontekstu aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u biti prevaziđena te da će prevladati svijest o prednostima i perspektivi koje taj proces i orijentacija nude svima u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da neovisno o određenim dnevnim političkim neusaglašenostima, vjeruje da svi ljudi u BiH i regiji žele prosperitet svojoj porodici i djeci, kao i svom susjedu i prijatelju.

– Jedno je politika i politički interes u određenom momentu, a drugo je nešto što smo definirali kao strategije i procese i to ozakonili – kazao je Jusić za Fenu, komentirajući aktuelni trenutak i prioritete na evroatlantskom putu BiH.

Podsjetio je da, kada se radi o putu ka evroatlantskim integracijama, BiH ima zakone i strateška dokumenta i akte, počevši od Zakona o odbrani BiH, Odbrambene politike i Sigurnosne politike, do Strategije vanjske politike te odgovarajućih odluka bh. Predsjedništva.

– Postavlja se pitanje kakva bi bila kredibilnost zemlje kada bi 10, 15, 20 godina u kontinuitetu vodila jednu politiku, a onda, na bazi bilo kakve rezolucije, ili dnevne politike, kazala: ‘mi to sada nećemo’ – navodi Jusić, sugerirajući da bi svi trebali biti svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.

U tom kontekstu, osvrnuo se na realnost, faktičko stanje, geostrateški moment, aktuelnu konstelaciju i okruženje u širim, globalnim i regionalnim okvirima.

– Mi nismo NATO, ali jesmo u NATO-u i toga BiH i okruženje moraju biti svjesni. Mi smo neuređena teritorija na prostoru NATO-a. Najblaže rečeno, prostor zapadnog Balkana je u globalnom kontekstu, strateški i politički neuređen teritorij – pojasnio je Jusić, aludirajući na prisustvo NATO-a, odnosno zemlje-članice tog saveza unutar regiona zapadnog Balkana i njegovom okruženju.

Dodao je kako niko ne trpi neuređen teritorij u svom prostoru, ocijenivši da na takvom području nema nikakvog prosperiteta.

– Zemlje koje su stoljećima, ili desetljećima zagovarale vojnu neutralnost, danas su više u simbiozi s NATO-om, nego i neke njegove punopravne članice – kazao je Jusić, ilustrirajući to primjerima Švicarske konfederacije i Republike Austrije…

Istaknuo je, nadalje, kako je daleko skuplja vojna neutralnost, nego biti sastavni dio nekog sistema, a u konkretnom slučaju svjetskog sistema kolektivne sigurnosti, podsjećajući da NATO predstavlja puno više od vojnog saveza.

– U ovom momentu nema boljeg. Nisu savršeni ni NATO, niti demokratija, ali civilizacija nije izmislila bolji sistem od ovoga koji danas baštine Evropa, Sjedinjene Američke Države i moderni svijet uopće – zaključio je Jusić.

Pročitajte...