Kada će biti primijenjeni rezultati Općih izbora u BiH

Izborni dan je iza nas. Predizborna retorika ostaje u prošlosti, a pred onima kojima CIK potvrdi mandate je obaveza da ispoštuju programe koje su obećali svojim biračima. To se prije svega odnosi na reforme javne uprave, socijalne i zdravstvene politike, razvoja privrede i obrazovanja. Mišljenje je ovo analitičara i politologa s kojima smo danas razgovarali. Upućeni u Izborni zakon BiH, prije svega u odredbe koje je se odnose na popunu Federalnog doma naroda, a koje je po Odluci Ustavnog suda BiH trebalo uskladiti sa Ustavom, prognoziraju da bi moglo doći do kašnjenja u primjeni izbornih rezultata.
Na Općim izborima 128 političkih subjekata borilo se za neki od ukupno 518 mandata, i to: tri člana Predsjedništva, 98 mandata u Federalnom pralamentu, 73 direkta i 25 kompezacijska, potom tri mandata za predsjednika i dva dopredsjednika RS-a, 83 mandata u NSRS, od čega 63 direktna i 20 kompezacijskih, te za nivo države ukupno 43 mandata. Parlamentarnu skupštinu BiH činiće 28 predstavnika iz Federacije, od toga 21 direktnih i 7 kompezacijskih mandata, a iz entiteta RS 14 i to 9 direktnih i 5 kompezacijskih manadata. U deset kantona Federacije borilo se za ukupno 289 manadata u deset kantonalnih skupština. Podsjetimo da Skupštinu Tuzlanskog kantona čini 35 zastupnika. Nakon izbornog dana u zakonskom roku od 30 dana CIK će potvrditi i ovjeriti izborne rezultate.
Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla i Koalicije ”Pod lupom”, nije optimista da će formiranje zakonodavne vlasti u Federaciji, ili preciznije Doma naroda ići jednostavno. Izborni zakon BiH omogućava, već deset dana nakon potvrde izbornih rezultata, formiranje kantonalnih skupština. Prema propisanoj dinamici, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH bilo bi moguće formirati 20 dana nakon konačne potvrde CIK-a. Dom naroda Federalnog parlamenta, pokazalo je dosadašnje iskustvo, ovisi od formiranja vlasti na državnom nivou, u prvom redu Parlamentarne skupštine BiH, navodi Šehić. Ovaj bivši član Centralne izborne komisije, nije optimističan da će to biti moguće u roku od 30 dana od dana objave službenih rezultata izbora.
Posrijedi je Odluka Ustavnog suda BiH donesena po apelaciji Bože Ljubića, a prema kojoj je sa Ustavom trebalo uskladiti pojedine članove Izbornog zakona koji se odnose na popunu Doma naroda.