Kada počinje upis prvačića u škole na području TK?

Osnovne škole na području TK vode intenzivne aktivnosti oko upisa učenika u prvi razred. Upis prvačića u škole na području Tuzlanskog kantona počet će početkom marta. Na bazi prošlogodišnjih izvještaja i ove godine očekuju oko 4000 novih učenika.

Početkom marta počinje upis prvačića u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. Škole bi taj posao trebale završiti do polovine marta, kazali su nam u Minsarstva obrazovanja i nauke TK.

– Osnovne škole na području TK vode intenzivne aktivnosti oko upisa učenika u prvi razred. Te aktivnosti krenule su polovinom februara a upis u prve razrde osnovne škole kreće početkom marta. Na bazi prošlogodišnjih izvještaja o upisu učenika možemo kazati da i ove godine očekujemo oko 4000. učenika upisanih u prvi razred, kazao nam je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK.

Tačan datum upisa zavisi od škole do škole.Termini upisa bit će istaknuti na ulazima u svim osnovnim školama, kao i oglasnim tablama gdje postoje u mjestima školskog područja, rekao je pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK Fikret Vrtagić.

– Upis obavljaju osnovne škole gdje nastavnička vijeća formiraju stručne komisije koje čine pedagog škole i nastavnik razredne nastave koji vrše stručnu procjenu emocionalne sposobnosti i zrelosti učenika. Roditelji su dužni da u određeno vrijeme koje odredi škola za upis u prvi razred dovedu svoje dijete, dodao je Vrtagić.

Pri upisu obavezno je imati dokaz o mjestu prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih za učenika, te izvod iz matične knjige rođenih za roditelja, odnosno staratelja i ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove, istakao je Vrtagić.

(RTVTK)