Kadefa Rizvanović o suđenju za Kravicu: Sve se svodi na to da se odgovornost na zločine prebaci na nekog drugog

– Vjerujte da ni sama ne znam šta da kažem za ovaj proces, za ovo suđenje. Sve se svodi na to da svu odgovornost i sve te zločine koje su počinili, da je to neko drugi uradio, da se prebaci na nekoga drugoga, a u stvari su to uradili, rekla je Kadefa Rizvanović iz Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac” novinarima u Beogradu

BEOGRAD (AA) – Na suđenju osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice sve se svodi na to da se odgovornost za zločine koje su počinili prebaci na nekog drugog, ocenila je danas Kadefa Rizvanović iz Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac“, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjerujte da ni sama ne znam šta da kažem za ovaj proces, za ovo suđenje. Sve se svodi na to da svu odgovornost i sve te zločine koje su počinili, da je to neko drugi uradio, da se prebaci na nekoga drugoga, a u stvari su to uradili. Sve se svodi na ‘ne sjećam se, ne znam’, i sama sam izgubljena u ovom procesu”, rekla je Rizvanović novinarima u Beogradu.

Komentarišući današnje svedočenje Siniše Renovice, bivšeg komandira voda u Drugoj četi Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je blizu hangara Kravica video kamion sa leševima, ona je rekla da je “svaka priča ista”, jer on nije znao da kaže imena osoba koje su bile s njim u četi.

“Svaka priča ista. Komandir jedne čete da ne zna imena osoba koje su bile s njim u četi, to je. Maltene, izjava svakog svjedoka se svodi na ‘ne znam, ne sjećam se’, maltene kao da nisu ni bili, eto, tako ispade”, dodala je.

Ona je prokomentarisala i dosadašnji rad Tužilaštva, istakavši da se ni tu “ništa nije promijenilo”.

“Na sva pitanja sudije, oni nemaju ništa dodati, nemaju ništa pitati. I tu ne mogu da budem pametna”, istakla je.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.