Kadetkinje BiH osvojile UEFA razvojni turnir

Ženska „U-16“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Zenici Azerbejdžan sa 2:1 i tako sa maksimalnih 9 bodova osvojila prvo mjesto na UEFA razvojnom turniru.

Azerbedžanke su do prednosti došle u 20′ kada se Nisrine Maria Zerioul nakon jednog prekida najbolje snašla u šesnaestercu bh. tima i poslala loptu iza leđa Larisse Bešić. Osim gola za Azerbejdžan prvo poluvrijeme nije ponudilo mnogo prilika.

Dobar pokušaj sa distance imala je Sofija Krajšumović u 44′, ali je azerbejdžanska golmanica loptu izbacila u korner.

Bosna i Hercegovina do izjednačenja dolazi u 50′. Krajšumović šalje loptu ka Almi Krajnić koja sa oko 12 metara snažnim udarcem pogađa gornji desni ugao gola Nargiza Aliyeve.

Elma Husić je u 64′ pokušala iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, ali nije bila precizna.

Husić je u 73′ direktno iz kornera zamalo postigla gol, ali je Aliyeva uspjela da izbaci loptu u polje, a u nastavku akcije odbranila je i udarac Dejane Marković sa oko pet metara.

Sofija Krajšumović je u 77′ iskoristila svoju brzinu, povukla je loptu sa svoje polovice terana, krenula sama ka protivničkom golu, zaobišla i golmanicu i pogodila za konačnih 2:1 u korist Bosne i Hercegovine.

„Čestitam igračicama na osvajanju turnira. Današnja utakmica je bila najteža. Znali smo da je Azerbejdžan ratoborna ekipa i pripremali smo igračice na to. Bilo je zanimljivo i sretni smo zbog pobjede“, rekao je nakon utakmice selektor Ilija Lucić.

Naše reprezentativke su čestitale rođendan i poželjele brz oporavak napadačici Sajri Fejzić koja je zbog povrede propustila turnir.

Pročitajte...