Kako glasaju osobe zaražene Corona virusom?

Centralna izborna komsija Bosne i Hercegovine ranije je definisala izborna pravila za glasanje u specifičnim uslovima pandemije Corona virusa. Prema tim pravilima, fizička distanca je najmanje 1,5 metara, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinfikovati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova moraće se često mijenjati zaštitne rukavice i maske. Osim toga, lokalne izborne komsije su dužne da omoguće glasanje osobama koje su zaražene Corona virusom.

Gradska izborna komisija Tuzla, spremna je za lokalne izbore, koji će biti održani u nedjelju. Podsjećaju da pravo glasa ima 111.707 građana Tuzle, a glasanje će biti organizovano na 159 glasačkih mjesta, 157 redovnih i dva za glasanje u odsustvu. Napominju i da su spremni mobilni timovi, kojih ima 13 putem kojih glasaju osobe koje zbog bolesti nisu u mogućnosti da napuste svoje domove. Putem mobilnih timova će glasati i osobe koje iz starčkih domova, ali i Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

– Kada su u pitanju posebni Covid timovi, to je novos koja će se prvi put desiti za ove Lokalne izbore, zbog specifične situacije izazvane Corona virusom. Da bi lice, kojem je dijagnosticiran Covid 19, odnosno lice koje se nalazi u izolaciji, moglo glasati potrebno je da GIK dostavi zahtjev da želi ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog Covid tima – kaže Asja Kravić, članica GIK Tuzla.

Zahtjev se podnosi putem maila, putem faksa, puitem mobilnih aplikacija ili putem neke druge osobe.

– Također, ta lica su dužna 72 sata prije održavanja izbora podnijeti zahtjev, međutim ukoliko se desi situacija da lice sazna da je pozitivno nakon isteka navedenog roka i tim licima će biti omogućeno da glasaju i ta lica mogu podnijeti zahtjev GIK najkasnije do 15.11., odnosno do nedjelje do 9 ujutru – dodaje Kravić.

I GIK Živinice je spremna za izbore. Pravo glasa ostvaruje 54.386 osoba. Izbori će biti organizovani na 86 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje u odsustvu. Ove godine na terenu će biti dva mobilna tima, ali i 5 mobilnih Covid timova…

– Sanitarni inspektor me obavijestio da je u Živnicama trenutno u izolaciji oko 230 ljudi. Ne znam ja koliko je njih prijavljeno, ali mi smo spremili 5 mobilnih timova u kojima su u sastavu većinom ljekari, medicinsko osoblje i mi smo za njih pripremili potrebnu opremu – dodaje Suad Avdagić, predsjednik GIK Živinice.

Upute Centralne izborne komisije za članove biračkih odbora je da nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, a prostor u kojem se glasa moraće biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima. Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u saradnji s nadležnima dužni su da obezbijede dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta. Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance u i ispred biračkih mjesta. Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora vršiće beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ukoliko se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

Pročitajte...