Kako prevladati stid – jedna od tema radionice održane u Tuzli

U povodu Međunarodnog dana mentalnog zdravlja u Tuzli je upriličena radionica za studente. U okviru generalne teme ”Mladi u svijetu tranzicije”, učesnici su razgovarali o strahu, stidu, poremećajima ishrane, razvijanju identiteta u periodu adolescencije, nesigurnosti i izazovima modernog doba koje nam nameće tehnologija. Radionicu su organizovali zajedno profesori i studenti, aktivisti Online savjetovališta ”Svijet bez etikete”.

novinar Azra Mešić

Upoznati emocije, pa dozvoliti da hrabrost i ljubav nadvladaju stid, osnovni su koraci kojima profesori ohrabruju studente da se umjesto pisanih poruka i drugih načina posredne komunikacije odvaže razgovarati s onima kojih se stide. Na to su im ukazali kroz primjere rada Online savjetovališta ”Svijet bez etikete”, iza kojega stoje stručnjaci sa Medicinskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

– Ne možemo da oslobodimo sve naše kapacitete, ako osjećamo taj stid i stalno se preispitujemo da li ja to mogu. Javljaju se zato fiziološke reakcije, upozorava dr.sc. Lejla Kuralić – Čišić, profesorica Univerziteta u Tuzli.

Razvijanju stida kod mladih i djece najviše pogoduje pretjerana upotreba elektroničkih uređaja, upozoreno je na ovoj radionici. 

– Trebalo bi sami sebe da kontrolišemo i da smanjujemo to vrijeme koje rovdemo na drušvenim mrežama, a posebno bi trebalo uvesti kontorlu kod djece, kaže prof. dr. Meliha Bijedić, također profesorica Univerziteta u Tuzli.

Radionicom na kojoj su aktivno učestvovali profesori i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta simbolično je u Tuzli obilježen svjetski Dan mentalnog zdravlja.