Kako spriječiti mrtve da glasaju?

U prvih 15 dana kampanje Koalicije „Pod lupom“ za potpisivanje građanske peticije, 80.000 građana BiH izjasnilo se da žele sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i uređaja za skeniranje glasačkih listića. Uvođenjem novih tehnologija, tvrde, izlaznost na izborima bila bi mnogo veća.

Iz Koalicije “Pod lupom” već duže vrijeme upozoravaju na izborne nepravilnosti i urušavanje integriteta kompletnog izbornog procesa u BiH. Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije za RTV TK kaže da se Izborni zakon konstantno krši. S tim u vezi potrebno je uvesti nove tehnologije u izborni proces. To bi spriječilo već utvrđene manipulacije koje se dešavaju, a jedna od njih je da mnogi građani, uz pomoć nesavjesnih i neodgovornih članova biračkih odbora glasaju više puta.

  • Zato smo predvijdjeli da se uvede elektronska identifikacija birača koja bi onemogućila da neko 2 puta glasa. To je jako bitno. Time bi se onemogućilo i ono što se često ističe, da i mrtvi glasaju. Najveća odgovornost je na nesavjesnim članovima biračkih odbora – napominje Šehić.

Jedan od prijedloga Koalicije “Pod lupom” je da se drastično povećaju novčane kazne upravo za one članove boračkih odbora za koje se utvrdi da nesavjeno obavljaju svoj posao.

  • Osim toga ono što predstavlja poseban problem jue da opet članovi falsifikuju izbornu volju građana birača na način da će neke glasačke listiće učiniti nevažećim, da će na otvorenim listama u okviru jednog političkog subjekta dodavati preferencije za favorite tog političkog subjekta, a ne favorite građana birača – kaže Šehić.

Tako su predložili uvođenje skenera, s tim da bi se zadržao stari način glasanja, ali bi se skenirao glasački rezultat te bi se automatski utvrđivali rezultati sa tog biračkog mjesta. Šehić napominje da ispitivanja govore da 70 posto građana BiH neće izaći na izbore jer ne vide političke favorite i ne vjeruju da su izbori pošteni i slobodni.

Pročitajte...