Kakvu hranu jedemo u ugostiteljskim objektima?!

Svaka nova pojava trovanja hranom podsjeti nas na činjenicu, da svi mi nekad hranu jedemo u restoranima ili objektima brze prehrane, te na činjenicu da bi i mi mogli postati žrtvom trovanja. U Gradskoj upravi Tuzle, u čijem sastavu djeluju Komunalne i sanitarne inspekcije, provjerili smo koliko se vodi računa o kontroli takvih objekata. Kako nam je rečeno, što se tiče administrativnog i univerzitetskog centra Tuzlanskog kantona, možemo biti mirni. Nadzor nad takvim objektima, nikad ne prestaje.
Zbog zahtjevnosti čuvanja osnovnih živežnih namirnica, a potom i spremljene hrane, ljeto je uvijek bilo rizičan i period poznat po tzv. trovanju hranom. Puno je faktora koji utiču na to, a prije svega sanitarna ispravnost objekta, namirnica od kojih se hrana sprema, kao i osoba koje pripremaju i prodaju obroke. U Gradskom inspektoratu Tuzle, u čijoj su nadležnosti sanitarne inspekcije provjerili smo kakva nam je to hrana dostupna u ugostiteljskim objektima i obrtima koji se bave prehranom. U administrativnom i univerzitetskom centru Tuzlanskog kantona građanima je dostupna ispravna hrana, rečeno nam je.
Glavni komunalni i sanitarni inspektor podsjeća da svi objekti posluju legalno, a što podrazumijeva niz zakonskih procedura koje garantiraju ispravnost objekta, prostora za proizvodnju i usluživanje hrane, kao i svih osoba uključenih u posao pripremanja i posluživanja hrane. Na godišnjem nivou se na području Tuzle izda između 350 i 400 sanitarnih saglasnosti. Za područje grada to je ipak impozantna cifra navodi epiodemiolog Ademir Ahmetović, uz napomenu da se nakon izdavanja svih potrebnih dozvola vlasnicima i zaposlenima, nastavljaju kontrole objekata, te da nadzor nikad ne prestaje. To se prije svih odnosi na zdravstvene kontrole svih uposlenih, kao i na laboratorijske preglede namirnica i obroka koji se uslužuju građanima.

Pročitajte...