Kalesija: 90 najboljih osnovaca dobija priznanje “Ponos Općine Kalesija”

Na današnjoj sjednici Općinskog Vijeća u Kalesiji, podržana je Odluka o dodjeli priznanja “Ponos Općine Kalesija”, prema kojoj će 90 učenika završnih razreda biti nagrađeno za rezultate koje su postigli za vrijeme školovanja. Usvojena je i Odluka o rebalansu budžeta općine.

Vijećnici u Kalesiji su 2017. odlučili da učenike završnih razreda osnovnih škola, koji su tokom školavanja imali prosjek od 5,0 nagrade plaketom, ali i novčano. Tako je za te namjene u Budžetu općine, planiran iznos od 10 hiljada KM, a 90 najboljih učenika bit će i novčano nagrađeno.

  • Radi se o tački koja je usvojena prije 5 godina, pod nazivom “Ponos Općine Kalesija, gdje svi učenici od 1. do 9. razreda koji su odlični dobijaju priznanje “Ponos Općine Kalesija”, kao i dodatna finansijska sredstva u iznosu od 100 KM – kaže Damir Džafić, predsjedavajući OV Kalesija.

Vijećnici su jednoglasno podržali i zaključak Kluba vijećnika SDA, prema kojem će od naredne školske godine za ove namjene biti izdvojeno više novca.

  • Mi smo predložili zaključak koji su kolege vijećnici jednoglasno podržali, a koji će podrazumjevati da od naredne školske godine ta visina nagrade bude povećana sa 100 na 150 KM, ali da u ovu odluku uključimo i svršenike MSŠ Kalesija – dodaje Fadil Alić, klub vijećnika SDA u OV Kalesija.

Podržana je i Odluka o privremenom zbrinjavanju readmisiranih državljana BiH u stambenim jedinicama saniranim kroz implementaciju projekta “Podrška sistemu prihvata i integracije državljana BiH”. Naime, ova je općina sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH potpisala sporazum o pomoći onima osobama koje su u stranim državama izgubili azil, te se vratili u BiH. S tim u vezi u MZ Memići za takve će osobe biti izgrađena dva objekta.

  • Imaju prvobitnu podršku 6 mjeseci, ukoliko se za to vrijeme ne snađu, imaju šansu da to produže za još 6 mjeseci a nakon toga moraju sebi naći smještaj – ističe Damir Džafić, predsjedavajući OV Kalesija.

Vijećnici su podržali i rebalnas budžeta općine, prema kojem je budžet povećan za oko 700 hiljada KM te sada iznosi 14 miliona i 220 hiljada KM. Dodatni novac bit će utrošen za uređenje korita rijeka Gribaje i Spreče…

  • Pored toga, došlo je do prekompozicije nekih tačaka dnevnog reda, pa smo povećali sredstva za sport za 10 hiljada KM. Povećali smo sredstva za kulturu u iznosu od 10 hiljada KM. Ubacili smo neke nove kodove, rekonstrukcija puta Hrasno Gornje – Hrasno Donje u iznosu od 30 hiljada KM – dodaje Džafić.

Bit će realizovani i projekti uređenja gradskog stadiona, a najavljen je i početak radova na izgradnji tribina na stadionu nogometnog kluba Rainci Gornji.

Pročitajte...