Kalesija: Mještani Ibralića dobili vodu

Mještani kalesijskog naselja Ibralići (MZ Rainci Gornji) konačno su riješili višegodišnji problem vodosnadbijevanja. Stanovnici ovog naselja od jučer su priključeni na vodovod koji je u sistemu JP „Vodovod i kanalizacija“ Kalesija.

Ukupna investicija iznosila je 74 hiljade KM, od čega je 60 hiljada izdvojeno iz budžeta općine Kalesija, dok su preostalih 14 hiljada osigurali mještani Ibralića.

Novoizgrađeni vodovod u Ibralićima u upotrebu je pustio načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je izrazio zadovoljstvo što će mještani Ibralića konačno imati vodu u svojim domovima.

Mješani Ibralića su se godinama snalazili za vodu, koju su donosili iz susjednog zaseoka. Zahvaljujući građanima općine Kalesija koji pune budžet, okončali smo jedan od najvažnijih projekata u ovom naselju i pustili u upotrebu novoizgrađeni vodovod. Općina je iz budžeta izdvojila 60 hiljada maraka, a preostali dio novca su prikupili građani. Presretan sam čovjek što su mještani Ibralića riješili za njih jedan od najvažnijih problema, rekao je načelnik Džafić.

Ramiz Ibralić predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju vodovoda zahvalio se načelniku, ali i predsjedniku Vijeća MZ koji su najzaslužniji što ovo naselje ima vodu.

„Mnogi su godinama obećavali, ali se sve na tome završavalo. Načelnik nam je obećao vodu i kao što vidite ona danas teče iz česme, zaključio je Ibralić.

Mještani Ibralića u početku nisu vjerovali da ćemo riješiti njihov gorući problem, jer su više godina upozoravali općinsku vlast na problem sa vodom. Nažalost, prethodne vlasti su obećavale, ali nisu imale razumijevanja. Drago mi je da smo realizovali ovaj projekat. Zahvalio bih se načelniku, kao i kolegama vijećnicima koji su podržali budžet za ovu godinu. MZ-a Rainci Gornji je prezadovoljna dosadašnjom saradnjom sa općinom Kalesija i načelnikom Seadom Džafićem, jer smo, možda, najviše projekta realizovali u protekle tri godine. Nama je samo ostao jedan dio zaseoka Mešići kako bi kompeletirali projekat da svaka kuća ima vodu. Ostali su nam još zaseoci Meškovići i Ibralići da kompletiramo rasvjetu, kazao je predsjednik Vijeća MZ Rainci Gornji Damir Džafić.

Obraćajući se mještanima Ibralića načelnik Džafić je istakao da građani općine Kalesije po prvi put ove godine nisu imali redukciju vode, a da predstoje aktivnosti za rješenje problema vodosnadbijevanja u Hrasnu Donjem i kvalitetnije napajanje vodom istočnog dijela općine Kalesija.

Pročitajte...