Kalesija: Novi ugovori o pomoći stradalima u poplavama i klizištima

Zahvaljujući Protokolu o saradnji koji su potpisali Općina Kalesija i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP-a), jučer su u toj općini potpisani ugovori sa osobama koje će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja.

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014., završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje.

Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti 227 domaćinstava u BiH. Ta domaćinstva učestvuju i u komponenti Programa koji se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti osiguran siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata.

Od ukupno 20 korisnika Programa sa područja općine Kalesija, sedam domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja. Četiri porodice će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i šest za zapošljavanje.

Koordinator programa uime Općine Kalesija Senaid Tupajić istakao je da se na taj način pomaže osobama koje su stradale u klizištima i poplavama 2014. da, osim krova nad glavom, imaju i način da zarade novac bavljenjem poljoprivredom, a šest osoba će biti zaposleno.

Ukupna vrijednost projekta koji se provodi u BiH je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa vladama FBiH i RS, UNDP-om, te lokalnim vlastima, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...