Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, predstavnici koordinacije boračkih udruženja, članovi Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici političkih partija i nezavisni kandidat za funkciju načelnika Kalesije, na lokalitetu Karovine položili su cvijeće i proučili Fatihu za šehide koji su živote dali u odbrani te kote od agresora.

Na tom lokalitetu 27 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine poginulo je braneći temelje države. Odbrana Karovina spriječila je spajanje agresorskih jedinica s onima na Visu i Dubravama, čime je odbranjen veći dio teritorije Kalesije, ali je spriječeno i napredovanje prema Tuzli.

– Naše šehide i naše borce ne smijemo zaboraviti, jer da nije bilo njih sasvim sigurno danas ne bi bilo ni nas – kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Istaknuo je da je ove godine veći broj osoba došao na obilježavanje godišnjice bitke na Karovinama, iz razloga što je izborna godina i što su pojedini na listama za vijeće.

– Sa ovog mjesta prošle godine sam kazao da će 2020. godine doći, svi oni koji su prethodne tri godine zaboravili za ovo spomen obilježje, da se fotografišu jer je izborna godina i žele da budu viđeni. Naših šehida se treba prisjećati svakoga sata, dana i mjeseca u godini, jer su oni dali nešto najvrednije za temelje ove države – zaključio je Džafić.

O dešavanjima na Karovinama 1992. godine govorio je direktni učesnik bitke, Hasan Ćorsulić-Soha. On se, sa dosta emocija, prisjetio saboraca sa kojima je branio tu kotu čime je spriječeno prodiranje četnika i drugih paravojnih formacija prema Kalesiji.

– Mjesni imam Muamer Bukvarević sve je pozvao na saradnju te zajedništvo da bi jedni drugima pomogli u kreiranju boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici – saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...