Kanađani u aprilu obilježavaju mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida

Tokom aprila Kanađani odaju počast žrtvama i preživjelima genocida učeći o tim stravičnim događajima i osiguravajući da se sačuva istina.

– Veoma je bitno da se genocid u Srebrenici i slični zločini spriječe širom svijeta. Lekcije holokausta i genocida u Srebrenici danas stoje kao važna opomena i poziv na odgovornost svih nas da radimo na prevenciji genocida i drugih ratnih zločina – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, koji poziva na zajedničko djelovanje i borbu protiv negiranja genocida.

Ističu da Kanađani pamte i poštuju hrabrost i otpornost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i njihovih potomaka.

– Kanada je postala dom mnogih od njih, koji su dali svoj doprinos u institucionalizaciji istine i pravde  – poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Rezolucijom Parlamenta Kanade iz 2015. godine mjesec april je proglašen mjesecom razvijanja svijesti o potrebi borbe protiv genocida, protiv negiranja genocida, mjesec odavanja počasti žrtvama i razvijanja svijesti o prevenciji genocida.

Iste godine Parlament Kanade je na prijedlog člana Parlamenta Briana Masse usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je genocid u Srebrenici sa još pet najvećih genocida 20. vijeka, ušao u memorisanje genocida u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada ostaje posvećen misiji čuvanja istine i istraživanja zločina genocida u Srebrenici i svijetu. Istovremeno radi na podizanju svijesti o važnosti rada protiv govora mržnje i negiranja enocida.