Kantonalna privredna komora Tuzla uputila zahtjev Federalnoj upravi civilne zaštite za omogućavanje poslovanja

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je zadovoljavajuća, bez novotkrivenih slučajeva zaraze prethodnih 10 dana. S tim u vezi Kantonalna privredna komora traži od Federalne uprave civilne zaštite da omogući rad uslužnih djelatnosti, malim obrtima, trgovinama svim namjenama. Način rada bi se organizovao uz određene sigurnosne mjere  uz strogo poštovanje higijenskih i zdravstvenih preporuka. U zahtjevu se traži da se pronađe i način za reaktivaciju dijela javnog prijevoza putnika, da bi se omogućio neometan odlazak radnika na posao, uz poštovanje fizičke distance u javnom prijevozu.

Autor: Dino Dropić

Kantonalna privredna komora Tuzla uputila je Federalnoj upravi civilne zaštite zahtjev za omogućavanje poslovanja svim članicama komore. Budući da se u Tuzlanskom kantonu svakodnevno povećava broj oporavljenih od koronavirusa, iz ove institucije ističu da je  vrijeme da se počne razgovarati i o ponovnom radu privrednika. Upravo iz ovih razloga iz komore ističu da je njihov zahtjev legitiman.

“Mi smo se na to odlučili prije svega iz svakodnevnog kontakta sa našim članicama, našim privrednicima koji su izrazili potrebu da počnu raditi, jer ovako teško da ćemo čuvati zaposlenost i privredu ako ne počnemo raditi. Osim zdravlja mi moramo misliti i nešto da radimo. Mislim da je ovaj zahtjev legitiman i utemeljen da bi mogli uz poštovanje svih zdravstvenih epidemioloških mjera otvoriti sve trgovine, uslužne djelatnosti i ono što posebno želim istaći je javni prijevoz”, istakao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Pandemija uzrokovana koronavirusom nanijela je velike štete svim članicama komore koje su pretprile velike gubitke zbog izrečenih mjera Federalnog kriznog štaba. Iz komore ističu kako uz pridržavanje epidemioloških mjera bi se mogao pokrenuti rad manjih trgovina, usluga kao i reaktivacije dijela javnog prijevoza.

“Mi prije svega želimo da se otvore mali obrti, usluge, trgovine svih oblasti, zatim javni prijevoz, ono što je moguće. Ne možemo još govoriti o velikim objektima mislim da je preuranjeno, ali ovo je moguće da radi uz određena pravila i postupke, koliko ljudi treba da bude prisutno u objektu, koliko može da bude i kakve su to mjere. Da li su to viziri, da li je to maska, rukavice i tako dalje. Mislim da u Tuzlanskom kantonu imamo najbolje stanje, zadvoljavajuće što se tiče zdravstvenog stanja i mislim da bi neko morao biti prvi”, rekao je Kikanović.

Zahtjev su podržale i ostale privredne komore širom Federacije BiH, koje također smatraju  da se uz određene epidemiološke mjere može omogućiti poslovanje određenih djelatnosti, kao i dijela javnog prijevoza.