Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona vrši pojačane inspekcijske kontrole

Pandemija koronavirusa uticala je na rad ugostiteljskih i prodajnih objekata. Zbog sve složenije epidemiološke situacije, već nekoliko mjeseci ograničeno im je radno vrijeme. Međutim, nerijetko dolazi do kršenja svih izdatih mjera i preporuka. Osim nepoštivanja radnog vremena, često se unutar tih objekata ne drži propisana distanca, ali i ne nose maske. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano vrši inspekcijski nadzor kako bi se broj ustanova koji se ne pridržavaju navedenih mjera sveo na minimum.

Autor:Dino Dropić

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona od marta vrši pojačane inspekcijske kontrole, a posebno u ugostiteljskim objektima. To se prvenstveno odnosi na nepoštivanje radnog vremena, kao i  izbjegavanje nošenja maski i držanja propisane distance.  Kontinuiranim nadzorom cilj im je prevencija širenja zaraze koronavirusa.

“ S obzirom da smo i ovaj vikend vršili jedan pojačan inspekcijski nadzor kod ugostiteljskih objekata  u smislu poštivanja mjera, rada i zabrane rada iza 23 sata, higijensko-epidemioloških sredstava u objektu, socijalne distance, mi moramo reći da je dosadašnji prošlosedmični rad dao dobre rezultate. U toku ovog vikenda smo imali subjekte nadzora koje smo kontrolisali a koji su bili u skladu sa zakonom. U određenim oblastima konstantno postoji kršenje mjera i naredbi. Inspekcijski nadzor poduzima mjere iz svoje nadležnosti, nažalost primorani smo da izdajemo prekršajne naloge, određene subjekte nadzora da kažnjavamo”, istakao je Amel Mehanović direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Inspekcija nadzor usmjerava ka objektima gdje po njihovim saznanjima često dolazi do kršenja propisanih naredbi i preporuka. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno vrši inspekcijski nadzor, ali i ostale aktivnosti koje su radili i prije pojave koronavirusa.

“Osim korone mi vršimo inspekcijski nadzor kontinuirano iz oblasti koje su ustavom ili kroz materijalni propis date u nadležnost inspekcijama. To sada govorimo od tržišne inspekcije, inspekcije za rad i radne odnose, drugih inspekcija koje su u sastavu. Mi imamo 20 upravnih oblasti koje pokrivamo i u svim inspekcijama vrši se kontinuirani inspekcijski nadzor gdje nije došlo do opadanja posla, naprotiv mi smo uspjeli da pratimo program rada koji je donesen na početku godine koji je vlada osvojila i mi ga kontinuirano sprovodimo u inspekcijskom nadzoru”, rekao je Mehanović.

 Pojačani inspekcijski nadzor daje rezultate. Sve manje je onih koji ne  poštuju propisane mjere i preporuke, istakli su   iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...