Karcinom dojke, opasnost koju ne smijemo podcijeniti

Karcinom dojke prijeti sve većem broju žena a tome poprilično doprinosi strah od mamografije i samopregleda. Zbog toga se provode mnogobrojne aktivnosti kako bi žene animirali na redovnije preglede dojki. Jedna od njih je i današnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv raka dojke na Trgu Slobode u Tuzli. Javnim pristupom i razgovorm sa ženama, raste i procenat onih koje odlaze na preglede. No, u Zavodu za javno zdravstvo ne žele samo ženama skrenuti pažnju na karcinom.

  • Animiramo muževe, sinove, braću i roditelje da upitaju svoje žene, majke, supruge i sestre da li su obavile samopregled i da tako postignemo veći obuhvat žena i pdoignemo nivo svijesti o ličnom zdravlju, kazala nam je Maida Mulić, direktorica Zavoda za ajvno zdravstvo TK.

Zabrinjavajući su podaci o oboljelim na području Tuzlanskog kantona.

  • Svake godine bilježimo nekih 80 do 120 slučajeva žena, ali to je samo broj onih žena koje su prešle taj prag straha i došle. Trenutno, prema procjenama, na kantonu negdje oko 4000 žena je oboljelih od karcinoma. Svake godine umire od 55 do 65 žena koje boluju od karcinoma dojke, što u odnosu na ukupan broj umrlih iznosi 3 do 4 odsto za što ne možemo reći da je zanemarivo, zaključuje Mulić.

Razgovor sa građanima, prilikom čega su podijelili balone sa motivirajućim porukama i simbolične roza trakice, na Trgu Slobode vodili su učenici Srednje Medicinske škole, studenti medicine i medicinske sestre i tehničari. Na ovaj način, u Zavodu za javno zdravstvo se nadaju da će potaknuti žene da redovnije odlaze na preglede dojke i više razgovaraju o tome.