Kardinal Puljić: Treba se izdići iznad dnevne politike i raditi na pomirenju

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) – Treba imati snage izdići se iznad dnevne politike te hrabro zakoračiti s idejama koje izgrađuju proces pomirenja i povjerenja te učinkovite suradnje i jednakopravnosti, rekao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Naglasio je kako očekuje konstruktivne prijedloge i dogovore kada je u pitanju 800. obljetnica susreta svetog Franje sa sultanom Melekom el-Kamilom, a koja se obilježava slijedeće godine.

Upitan što bi se moglo više učiniti na područjima ekumenizma i religijskog dijaloga u BiH, kardinal je kazao kako “ljudi ovog podneblja sa simpatijama vole vidjeti kada se nađemo zajedno na pojedinima skupovima ili nastupima”.

– Svaki naš susret šalje poruku mira na ovim prostorima. Nekada smo mi biskupi i episkopi imali godišnje susrete i slali zajedničke poruke utemeljene na evanđelju. Mislim da bi takvi susreti, kada bi se obnovili, bili jako važni. Na području religijskog dijaloga važno je da se isto nađemo zajedno, posebice na televizijskim nastupima, i šaljemo  stavove naših zajednica utemeljene u vjeri kako bi smo izgrađivali javno mnijenje na vjerskim načelima – naglasio je Puljić.

Ustvrdio je kako ima još mnogo ideja, ali ih treba usuglasiti kako to ne bi bilo nametanje, nego dogovor.

Komentirajući stanje na području međureligijskog dijaloga u BiH, Puljić je istaknuo kako svaka stvar koja se radi može se raditi bolje te da je pred njima veliki zadatak, moralna obnova društva, proces pomirenja i vraćanje povjerenja, borba za čovjekova prava, ljudsko dostojanstvo itd.

– Ne smijemo biti ne zadovoljni jer smo mnogo toga zajednički uradili i postoji dobra volja kontinuirano raditi na putu dijaloga. Dijalog u biti nema alternative. Zato ne smijemo posustati unatoč svim poteškoćama koje znaju iskrsnuti – zaključio je vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

(RTVTK/FENA) I.B.

Pročitajte...