Katalonci danas stupaju u generalni štrajk, obustava saobraćaja, nastave

Barcelona, Španija - 01.oktobar 2017:Gotovo sva biračka mjesta širom Katalonije su zatvorena, a počelo je i otvaranje glasačkih kutija i prebrojanje glasova ( Burak Akbulut - Anadolu Agency )

BARCELONA, 3. oktobra (FENA) – Katalonci danas stupaju u generalni štrajk  koji će blokirati funkcioniranje najvećeg dijela regije koja traži odvajanje od Španije, javlja BBC.

Štrajk su organizirali katalonski sindikati i trgovačka udruženja zbog, kako je navedeno, teškog kršenja prava i sloboda, tokom pokušaja održavanja referenduma u nedjelju.

Zvanične vlasti su na osnovu sudova proglasile referendum nezakonitim, no, tvrdi se da je 2,2 miliona građana glasalo uprkos zabrani. Nekoliko stotina osoba je povrijeđeno pri policijskim racijama na nekoliko biračkih mjesta.

Tokom današnjeg štrajka bit će obustavljen javni transport, rad škola i bolnica. Čak se očekuje i da najpoznatiji fudbalski klub Barcelona učestvuje u štrajku, iako danas nema zakazanih utakmica. Štrajkovat će i univerzitetski profesori te ostali javni radnici.

(RTVTK/FENA) B.D.