Kataloniji danas ističe rok za izjašnjavanje o nezavisnosti

– Premijer Španije Mariano Rajoy je katalonskom predsjedniku dao rok do četvrtka u 10 sati po lokalnom vremenu da se izjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije

MADRID (AA) – Lideru regionalne vlade u Kataloniji Carlesu Puigdemontu danas ističe rok da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili ne.

Premijer Španije Mariano Rajoy je katalonskom predsjedniku dao rok do četvrtka u 10 sati po lokalnom vremenu da se izjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije.

Nacionalna vlada u Madridu prijeti da će poduzeti korak bez presedana kojim će preuzeti djelimičnu ili potpunu kontrolu nad poluautonomnom regijom ako Puigdemont nastavi sa svojim putem ka secesiji.

Takva reakcija centralne vlade vjerovatno bi izazvala eksploziju nezadovoljstva u Kataloniji, a izvori iz katalonske vlade su upozorili da će Puigdemont zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ukoliko Španija pokrene proces suspendovanja autonomije.

Nakon referendum održanog 1. oktobra, katalonski lider je potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali je kasnije suspendovao njenu primjenu tražeći dijalog sa zvaničnim Madridom, podsjeća BBC.

Katalonska vlada je saopštila da se više od 90 posto ljudi, koji su izašli na referendum, izjasnilo za otcjepljenje od Španije, dok je centralna vlada u Madridu referendum proglasila neustavnim. Izlaznost na referendum iznosila je 43 posto.

Pročitajte...