Kavazović: Važan dijalog između poslodavca i radnika o pravima i radnoj etici

Dijalog o vrijednostima i pravima u društvu neophodno je voditi na svim razinama, a dijalog između poslodavca i radnika o pravima i radnoj etici od iznimne je važnosti kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Ovo je kazao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na konferenciji o temi “Promicanje dijaloga za održavanje mira: Uloga vjerskih zajednica i radničkih pokreta“ koja je održana u sarajevskom Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

U svome izlaganju reis Kavazović je između ostalog rekao da je zadaća vjerskih zajednica poučavati temeljnim vrijednostima i pravima, poput prava na život, rad, imovinu i ljudsko dostojanstvo i nadati se da će one u našem društvu zaživjeti.

Iako se često ponavlja da ‘dijalog među ljudima nema alternativu’, Kavazović smatra da to nije samo fraza kojom popunjavamo naš govor i činimo ga efektnijim, već da je dijalog o vrijednostima i pravima u društvu neophodno voditi na svim razinama, te se posebno pozvao na dijalog između poslodavca i radnika.

– Zato nije zgoreg da se stalno i iznova prisjećamo naše obaveze prema onima koji pošteno zarađuju svoju koru kruha a koji se susreću sa brojnim preprekama u ostvarivanju svojih osnovnih prava – istakao je Kavazović.

Ukazujući na stanje radničkih prava reisu-l-ulema je kazao da se danas mora ponovo govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja.

– Danas kada se sve češće, posebno među mladima nameće stav da rade samo oni koji se ‘se snađu’, moramo ponovo govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja. Koliko god nam se činilo da se radi o površnim trendovima korijeni ovog problema su zapravo daleko dublji i ozbiljniji. Oni govore o zabrinjavajućem trendu obezvređivanja rada – naveo je Kavazović.

Govoreći s aspekta islamskog nauka i tradicionalnih vrijednosti muslimanskih društava, Kavazović je naveo da je težnja da se rad vrednuje, te da se osigura dostojanstvo radnika.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, kao jedan od osnivača Međureligijskog vijeća i prvi predsjednik, mons. Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije BiH, iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović i mons. Fabiana Longonia, direktora Nacionalnog ureda za socijalne i radničke probleme Talijanske biskupske konferencije.

Konferenciju je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Pokret kršćanskih radnika iz Rima u okviru Napretkovih uskrsnih dana, javlja MINA.

Pročitajte...