Klanjana dženaza i obavljen ukop Adema ef. Hadžića, jednog od komandanata odbrane Gradačca

GRADAČAC, BiH - 01. septembar 2018.: U haremu džamije Husein-kapetana u Gradačcu klanjana je dženaza Ademu ef. Hadžiću, jednom od organizatora otpora u Gradačcu u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Dženazi je prisustovao veliki broj vjernika i građana Gradačca, te veliki broj imama iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. ( Haris Badzic - Anadolu Agency )
– Naš brat Adem nikad nije posustao i nikada nije dvojio kada je dvoje u pitanju. Nije se dvojio kada je u pitanju vjera – i tu je bio beskompromisan, i kad je u pitanju država – tu je pokazivao hrabrost kao malo ko od nas, rekao je reis Kavazović

GRADAČAC (AA) – U haremu džamije Husein-kapetana u Gradačcu klanjana je dženaza Ademu ef. Hadžiću, jednom od organizatora otpora u Gradačcu u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženazi je prisustovao veliki broj vjernika i građana Gradačca, te veliki broj imama iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaze, ef. Kavazović je rekao kako je Adem ef. Hadžić ulijevao povjerenje i nadu.

“Danas su ovdje Ademovi prijatelji, oni koji su ga znali. Adem je zaista bio Adem, u pravom smislu riječi. Bio je Božije stvorenje, u sebi je nosio sve ono što jedan musliman, Bošnjak u sebi može ponijeti. Ja sam imao čast da sa njim živim, provedem jedan dio svog života. Svako od nas će pamtiti Adem-efendiju, onako kako ga je doživio i onako kako je sa njim vrijeme proveo i proživio. Ja sam ga upoznao u najtežim trenucima za naš narod i ovu našu zemlju. Moram kazati, ovom gradu i ovom narodu, i tada i poslije, niko nije više nade ulijevao kao Adem-efendija. Za njega nije bilo poteškoća, uvijek je sve prihvatao kao Božiju odredbu i svemu se znao nasmijati i prepoznati Allahov prst, onako kako Bog to čini sa nama uvijek. Naš brat Adem nikad nije posustao i nikada nije dvojio kada je dvoje u pitanju. Nije se dvojio kada je u pitanju vjera – i tu je bio beskompromisan, i kad je u pitanju država – tu je pokazivao hrabrost kao malo ko od nas”, rekao je Kavazović.

Nakon klanjanja dženaze, obavljen je ukop na mezarju Kadić-bašća u Gradačcu.

Adem ef. Hadžić bio je član jedinice Armije RBiH Zmaj od Bosne, poznate i kao “Hodže”, interventne jedinice u sklopu 207. Gradačačke viteške brigade, kojom je jedno vrijeme i komandovao.

Preminuo je nakon duge i teške bolesti 29. augusta u Beču.