Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla: Uprkos pandemiji urađeno 1.811 operativnih zahvata u opštoj anesteziji

Rad Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla u prošloj godini najvećim dijelom obilježila je pandemija koronavirusa. Dobrom organizacijom rada na Klinici i uz podršku Menadžmenta UKC-a Tuzla, i u vremenu epidemije realiziran je zahtjevan operativni program i planirani zadaci. Rad Klinike održan je na nivou koji je neophodan za građane Tuzlanskog kantona i BiH.

Novinarka: Devleta Brkić

Klinika za hirurgiju UKC Tuzla i u vremenu pandemije, iako u specifičnim uslovima, nastavila je raditi operativni program malignih oboljenja, urgentna stanja i hitne operativne zahvate. Prema riječima načelnika Klinike prof. dr. Zijaha Rifatbegovića terapijski i dijagnostički postupak prilagođavali su uslovima u kojima su radili.

– Mogu reći da se Klinika za hirurgiju uklopila u potpunosti u novi sistem komunikacije između pacijenta i ljekara. Mi smo na Klinici za hirurgiju u 2020. napravili 1.811 operativnih zahvata u opštoj anesteziji. Možemo reći da smo sve onkološke bolesnike, sva hitna stanja zbrinuli i pružili maksimalnu pomoć u ovom vremenu. Moram reći da smo uradili 300 karcinoma, tačnije 292, istakao je Rifatbegović.

Načelnik Rifatbegović kazao nam je da je nažalost frekvenca malignih oboljenja u porastu, te da se na godišnjem nivou uradi blizu 500 slučajeva karcionoma iz oblasti digestivne i torokalne patologije.

Naš sagovornik mišljenja je da su uposlenici Klinike za hirurgiju tuzlanskog UKC-a u zahtjevnim uslovima, učinili maksimum i uspješno odgovorili potrebama pacijenata, kako sa područja Tuzlanskog kantona, tako i iz drugih kantona, te entiteta RS. Održane su i sve napredne procedure.

– Minimalno invazivna hirurgija pluća, minimalno invazivna hirurgija kolorektalnog sistema su se održale kroz napredne laparoskopske procedure. Naravno, minimalno invazivna hirurgija je bila dostupna i u oboljenjima jetre i želuca i svega onoga što prati jednu takvu patologiju. Nadam se da će se u 2021. godini stvoriti uslovi da će pandemija izgubiti svoju agresivnost, da će se vakcinacijom i jednom kolektivnom imunizacijom stanje znatno popraviti, kako bismo mogli vratiti sistem u što je moguće normalnije okvire, dodao je Rifatbegović.

Kada je riječ o odluci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o obustavljanju hladnog operativnog programa, načelnik Rifatbegović još jednom je ponovio da je protivnik da se takve odluke donose mimo medicinskih profesionalaca.

– Mi smo taj elektivni program održali svo vrijeme za onkološke bolesnike, i mogu reći da nam je svim medicinskim profesionalcima (hirurzima) savjest mirna, da niti jednog onkološkog bolesnika mi nismo vratili. Čak i one koji su dolazili iz RS, koji nisu imali medicinsku dokumentaciju, koji su dolazili iz drugih kantona i nisu isto imali potpunu medicinsku dokumentaciju mi nismo htjeli vratiti. Primali smo, operisali te boelsnike i mogu reći da svi u Kliničkom centru, sve klinike koje su učestvovale zajedno s nama u pripremi tih pacijenata, možemo biti na tu činjenicu ponosni, naglasio je prof. dr. Zijah Rifatbegović.

Opredjeljenost Klinike za hirugriju jeste stalna i kontinuirana edukacija mladih ljekara i hirurga. Svojim radom i ulaganjem u mlade kadrove nastojat će i dalje biti na razini da mogu pružiti bilo koji vid usluge tercijarnog nivoa koji građanima bude neophodan, poručio je načelnik Zijah Rifatbegović.

(RTVTK)