Klub Bošnjaka traži vanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak bi trebao predsjedavajućoj tog doma Lidiji Bradari (HDZ BiH) predati zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH, saznaju Vijesti.ba.

Nakon što zaprimi zahtjev, predsjedavajuća Bradara vanrednu sjednicu može zakazati već nakon 24 sata, a prema Poslovniku, dužna je to učiniti najdalje za 14 dana. Ukoliko to ni tada ne uradi, sjednicu u narednih sedam dana može sazvati dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA).

Zbog prikupljanja potpisa delegata koji ne žive u Sarajevu tehnički nije bilo moguće da taj zahtjev bude predat ranije, nego tek u ponedjeljak.

U razgovoru za Vijesti.ba, delegat u Domu naroda Aner Žuljević (SDP BiH) prokomentarisao je izjave Lidije Bradare, koja je kazala da pomenuti zakon neće stupiti na snagu, ali i njenog stranačkog kolege na čelu Federacije BiH Marinka Čavare, koji tvrdi da neće staviti svoj potpis na ukaz o njegovom proglašenju.

– Prije svega, radi se o neozbiljnim i neodgovornim izjavama u izbornoj godini koje na neki način trebaju da stabiliziraju biračko tijelo HDZ-a – smatra Žuljević.

Tu se radi, kako je rekao, o zloupotrebi položaja, kršenju zakonskih propisa, ali i djelovanju kontra i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

– Ja ne mislim da je bilo ko politički nedorastao da napravi jedan takav potez za koji znamo šta snosi kao eventualne posljedice. Ja to gledam s aspekta nekih dnevnopolitičkih potreba komuniciranja prema svom biračkom tijelu – kazao je Žuljević.
Ovakve neozbiljne izjave, dodaje, dodatno komplikuju ionako komplikovanu političku scenu koja je u posljednje četiri godine dobro zatrovana.

– Najmanje se bavimo životnim problemima građana, a pričamo o otvaranju nekakvih predstavništava po Briselu, dok političari vrlo dobro žive na račun tih istih građana koje svaki dan pokušavaju dodatno opteretiti nekim glupostima – istakao je Žuljević.

Podsjetimo, Zastupnički dom je Prijedlog Zakona o izbornim jednicima i broju mandata Parlamenta FBiH jednoglasno usvojio na vanrednoj sjednici prije desetak dana. Radi se o zajedničkom zakonskom rješenju SDA, SBB-a BiH, SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke, koje bi omogućilo implementaciju rezultata oktobarskih izbora.

vijesti.ba

Pročitajte...