Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona traži zakazivanje hitne sjednice Skupštine TK

Tražimo od predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića da zakaže HITNU sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona povodom odluke Vlade Federacije BiH o davanju saglasnosti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za korištenje kasarne u Ljubačama za potrebe smještaja migranata.

Imajući u vidu veliko protivljenje ali i zabrinutost građana Grada Tuzle i Živinica povodom najave smještanja migranata na gore navedenu lokaciju, te činjenicu da je odlukom Vlade FBiH prekršen član 4. stav 6. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kojom je bila dužna konsultovati lokalne vlasti za donošenje ovakve odluke, tražimo da Skupština Tuzlanskog kantona hitno donese niz mjera i zaključaka kojim bi se navedena namjera spriječila.

Ovim putem ističemo da u potpunosti razumijemo probleme vezane za migrante koji se nalaze u našoj zemlji te smatramo da se ovo pitanje mora odmah riješiti ali na adekvatan način, što znači da se migrantski centri nikako ne bi smjeli nalaziti u blizini centara i naseljenih mjesta. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na navedenoj planiranoj lokaciji nije u potpunosti izvršilo deminiranje terena, što bi, ukoliko se migranti smjeste na ovu lokacij, ugorzilo i njihove živote.

Pozivamo Premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića da pripremi informaciju o ovom pitanju i objasni građanima svoje ranije izjave koje su upućivale na to da su upravo on i Vlada TK ovo već ranije dogovorili sa Vladom FBiH.

Pročitajte...