Knjiga “Kratka povijest zaborava” preispituje ulogu jugonostalgije u današnjem društvu

U Tuzli je sinoć predstavljena knjiga „Nostalgija: Kratka povijest zaborava“ autora Zlatka Kramarića. Riječ je o djelu koje preispituje jugonostalgiju i njen uticaj na današnju političku, kulturnu, naučnu i ideološku javnost. Promociju je organizovao Društveno-politiološki forum u Bosanskom kulturnom centru.

Zasićenost javnosti pričom o jugonostalgiji jedan je od razloga zbog kojih je Zlatko Kramarić, autor knjige „Kratka povijest zaborava“ odlučio da, kako je kaza, sa neutralne pozicije analizira taj fenomen.

  • Ovi prostori Hrvatske, BiH i Srbije na neki način nisu naučili svoju prošlost, svoju povijest. Zato se knjiga zove „Kratka povijest zaborava“ i nadam se da ćemo ovu kratkoću u nekim sljedećim knjigama potpuno izbrisati i da će kultura pamćenja pobijediti kulturu zaborava, rekao je autor knjige, Zlatko Kramarić.
  •  Neko je nostalgičan za vremenima zla, neko za vremenima gdje je bilo dosta pozitivnog i sigurno da je iz kulture sjećanja teško izbrisati tu vrstu nostalgije. Radi neke budućnosti ta nostalgija ne bi trebala zamagljivati neke loše stvari iz prošlosti, dodao je promotor knjige, Vehid Šehić.
  •  Mogla bi se ta problematika prenijeti na nas ovdje, na naš BH prostor pa onda vidjeti koje nostalgije postoje u našem prostoru, možda kulturne ili nacionalne, pojasnio je drugi promotor knjige, fra Franjo Ninić.

Inače, Zlatko Kramarić je ekspert za makedonsku književnost i dobitnik niza međunarodnih nagrada i priznanja.  Trenutno je na dužnosti generalnog konzula RH u Banjoj Luci. Promociju je organizovao društveno-politološki forum u Tuzli.

Pročitajte...