Književni klub u Tuzli inspirisan avanturama Harry Pottera

Dječija mašta bezgranična je. Usmjeriti je, veliki je i odgovoran posao. Knjige mogu pomoći u tome. Primjer pronalazimo u Klubu čitalaca Harry-ja Pottera u Tuzli gdje se u dvije grupe okupljaju mlađi i stariji osnovci. Čitaju i na najkreativnije načine analiziraju ovo čuveno djelo dječije književnosti. Uz to uče i analiziraju neke od najvrjednijih osobina koje jedno dijete može da ima.

novinar Azra Mešić

Nakon što su završili školske obaveze osnovci se okupljaju Čitalačkom klubu koji su zajedno pokrenuli Udruženje Sreća četvrtog lista koje vodi učiteljica Esma Kapetanović i Međunarodno udruženje Interaktivne otvorene škole u čijem Centru u Tuzli se odvija prava čarolija.

  • Ovdje radimo svašta nešto, pravimo napitke i čitamo knjige. Ja volim Harry Pottera zato što je veoma hrabar. Kad nekome treba pomoć on će to rado riješit, kaže za RTVTK osnovac Armin Ibralić.

Dvije grupe čine Fan klub Harry-ja Pottera u Tuzli. Jedna grupa su učenici do petog razreda, druga od šestog do devetog. Cilj je približiti djeci roman. Odagnati strah od velikog teksta, kaže učiteljica Esma.

  • Danas nije nimalo lako odrastati. Treba i za roditelje mnogo ideja i kreacija. Digitalno je doba. Djeca su pod krinkom kradljivaca vremena. Moja neka želja je bila da osnujemo jedan fan klub gdje će djeca čitati poglavlje po poglavlje i sve što prolazi Harry Potter prolaze i oni, dodaje ona.

Priča kroz knjige prati odrastanje mladog čarobnjaka Harryja Pottera. Kada je bio još 10-godišnji dječak mislio je da su njegovi roditelji poginuli u automobilskoj nesreći. Ali na njegov jedanaesti rođendan saznaje da to nije istina. On je zapravo jedan od najpoznatijih čarobnjaka u čarobnjačkom svijetu jer je još kao dijete porazio zloglasnog čarobnjaka lorda Voldemorta. To kasnije objašnjava i mnoge nezgode tokom njegovog odrastanja.

  • Volim Harry Pottera zato što je hrabar i zato što nikad ne odustaje. A ovdje se družimo s njim i radimo sve što on radi. Pratimo njega, kaže o njemu Emir Babajić, član fan kluba.

Klubovi ljubitelja knjige i filmova o životu Harry-ja Pottera nisu novina u svijetu, ali ovo je možda jedini u našoj zemlji, kaže učiteljica. Djevojčice i dječaci su priču o životu gledali na filmu još u predškolskom dobu, a ovdje je upoznaju kroz knjigu.

  • U biti mi čitamo pasus po pasus. I onda ispričamo iz svog ugla svoje iskustvo da li se nekad neko od njih susreo s takvom životnom situacijom, sa svojim roditeljima, bratom, sestrom ili svojim vršnjacima. A onda se vraćamo u prošlost i prerađujemo kako bi mi to riješili, do kojeg bi ishoda riješili. Svaki put idemo korak nazad, proživljavamo situaciju i tokom sedmice oni bilježe u svoj dnevnik kako su to odradili i gledamo kako je to urađeno i da li je moglo biti bolje i uvijek se trudimo da znanje bude u fokusu. Jer znanje nikad neće biti da nije moderno i dobro. Uvijek se kao prosvjetni radnik trudim da ih dovedem do izvora, a oni dalje treba da se napiju vode sami, pojašnjaava učiteljica Esma.

Fenomen Harryja Pottera jedan je od najvećih ikada zabilježenih u književnosti. Obilježio je djetinjstva miliona djece širom svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen. Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova.

  • Volim Harry Pottera zato što je on dječak koji je prvi shvatio moć. I zato što nikad ne odustaje. Izdržljiv je i iako se u nekim neugodnim situacijama nađe, on ode da pomogne i kod njega mi se sviđa zato što poštuje svoje prijatelje. Uvijek bude uz njih i iskren je, kaže za RTVTK učenica Emina Sarvan.

Posebnu pažnju u Klubu čitalaca Harry-ja Pottera privlači laboratorij kreiran po ugledu na onaj iz romana.

  • Mi smo pisali svoje napitke i neki koji mi se baš svidio. I jednom, dvaput i triput smo pili napitke. Meni je jako ukusno, pojašnjava Nika Grgić ukazujući na činjenicu da napitke prave od ljekovitih trava, da ih kuhaju kao čaj.

Harry Potter je za više od dvije decenije postao društveni fenomen koji je pomogao oblikovati modernu književnu kulturu. Knjige autorice J.K. Rowling koje potiču maštu i identifikaciju sa pozitivnim osobinama likova iz priča, nakon filmova bit će inspiracija i za snimanje serijala koji najavljuje američka produkcijska kuća HBO. Bit će to i jedna nova faza u sazrijevanju publike Harry Pottera, ali i prilika da neke nove generacije, na novi način upoznaju ovog snalažljivog čarobnjaka. U tom slučaju čitalački klubovi poput tuzlanskog postali bi još brojniji i još popularniji.

Pročitajte...