Ko će dobiti jednokratnu pomoć Vlade FBiH i Vlade TK?

Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz federalnog budžeta, uz svoja redovna mjesečna primanja, penzioneri u Federaciji BiH dobit će sutra, a korisnici boračkih naknada 10. augusta, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena. Također, ovog mjeseca 100 KM pomoći dobit će i većina osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz budžeta Vlade FBiH, uz svoja redovna mjesečna primanja, penzioneri u Federaciji BiH dobit će sutra. Osim toga, za penzionere sa najnižom penzijom sutra će biti isplaćemo i po 100 KM, koje je ranije obezbijedila Vlada TK.

  • To je znači 200 KM će dobiti penzioneri sa najnižom penzijom na našem kantonu, dok će u FBiH dobiti po 100 KM svi penzioneri, izuzev onih sa najvišom penzijom – kaže Haso Halilović, predsjednik Udruženja penzionera TK.

Ove godine penzije su porasle za oko 11 posto, tako da trenutno najniža penzija iznosi 424 KM, zagarantovana 531 KM. Prosječna penzija u FBiH je 545 KM, dok je najviša skoro 2.200 KM.

  • Mislim da ova jednokratna pomoć je dobro došla penzioneru, ali ništa ne rješava u konačnici i mi tražimo da se penzije povećaju i da stalnmo bude taj rast u skladu sa rastom BDP-a i troškova života – naglašava Halilović.

Jednokratnu pomoć od po 100 KM 10. augusta dobiti će i 100.000 korisnika boračkih naknada, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena.

  • U ovako teškim vremenskim uslovima, u vrijeme recesije u čitavom svijetu, a ne samo u BiH svaki vid pomoći dobro dođe. Vlada FBiH je donijela odluku da to isplati svim borcima koji primaju egzistencijalnu naknadu, RVI i porodicama šehida – napominje Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK.

Ovog mjeseca 100 KM pomoći dobit će i većina osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

  • Sretan sam što mogu potvrditi da borci i invalidi neće čekati 60 dana, te da će penzioneri, kako smo i obećali, svoju pomoć od 100 KM dobiti uz julske penzije 5. augusta. Očekujem da će se što prije ove isplate realizovati i za sve kategorije civilnih invalida i žrtve rata. Kao što sam već ranije naglasio, na ovome nećemo stati. Mi nastavljamo raditi na donošenju i provedbi mjera pomoći našim građanima, posebno ugroženim kategorijama da lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se za predstojeću jesen i zimu – ističe Fadil Novalić, premijer FBiH.

U narednom periodu slijedi podjela paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM iz robnih rezervi FBiH za oko 17.000 porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

Pročitajte...