Ko će prvi primiti vakcinu protiv Covida?

Vakcine protiv Covida u Bosnu i Hercegovinu bi trebale doći krajem maja naredne godine. Vlada FBiH je obezbijedila 800 hiljada doza za potrebe prioritetnih grupa, a to su zdravstveni radnici, osobe od 60 godina i više koje su smještene u staračke domove i uposlenici tih ustanova, zatim građani straije životne dobi sa hroničnim bolestima. U prioritetne grupe spadaju i uposlenici u zdravstvu i policija.

BiH planira nabavku 1.230.000 doza vakcine protiv virusa korona koje bi u BiH, prema najavama, mogle stići krajem prvog kvartala naredne godine. Za potrebe FBiH planiran je 800 hiljada doza za potrebe prioritetnih grupa.

– Što se tiče distribucije na području TK, odnosno potreba za kanton ne možemo reći koliko će to biti, pošto se radi o vakcini koja nije obavezna, nego će se građani izjasniti da li žele ili ne da prime vakcinu – kaže Maida Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Prioritetne grupe definisalo je Savjetodavno tijelo za imunizaciju FBiH, a tu spadaju zdravstveni radnici, osobe od 60 godina i više koje su smještene u staračke domove i uposlenici tih ustanova, zatim građani strarije životne dobi sa hroničnim bolestima uposlenici u obrazovanju i policija.

– Malo da pojasnim čitavu proceduru vezanu za vakcinaciju. Zamišljeno je da se ispoštuju određene aktivnosti u određenim vremenskim rokovima, tako da je planirano da se do kraju decembra formiraju operativni timovi, od kojih će jedan biti na novou kantonalnih zavoda i da se formiraju operativni timovi na nivou zdravstvenih ustanova, kao i timovi koji će da vrše vakcijanciju – dodaje Sarihodžić.

Prema posljednjim informacijama BiH je naručila dvije vrste vakcina – Fajzer-Biontek i Moderna. Zabrinjavaju istraživanja Zavoda za javno zavoda FBiH, prema kojem je svega 55 stanovništva spremno da se vakciniše.