Ko su kandidati iz TK za Opće izbore u BiH?

Za tri mjeseca u Bosni i Hercegovini bit će održani Opći izbori. Kantonalne organizacije političkih stranaka iz Tuzlanskog kantona privode kraju formiranje lista sa prijedlozima kandidata za naredne opće izbore, a među njima je mnogo mladih, ali i iskusnijih političara…

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije utvrdilo je kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine. Kao što se i ranije najavljivalo, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda bit će predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je dobio jednoglasnu podršku svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA. Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK, kaže da je posao formiranja izbornih listi težak i komplikovan proces.

  • Na našem kantonu su se desili neke nemile scene kojima je i javnost svjedočila i ja moram istaći da nismo ponosni na to što se desilo, a ja koristim priliku da se izvinim građanima TK zbog onog što su morali gledati, ali dešava se to i u drugim strankama – dodaje Skopljak.

Nosioc liste ove stranke za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Izbornu jedinicu 5 je, bivši premijer TK, a aktuelni v.d. direktora UKC-a Tuzla profesor doktror Denijal Tulumović, dok će nosilac liste za Skupštinu TK biti aktuelni premijer TK Irfan Halilagić.

  • Obzirom da imamo tri izborne jedinice za Parlament FBiH, nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 je Fadil Novalić, aktuelni prmijer FBiH. U Izbornoj jedinici 3 je poduzetnik Azmir Husić, u Izbornoj jedinici 4. je mlada doktorica Begajeta Čaušević iz Banovića – napominje Skopljak.

Kada je u pitanju SDP, aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nosilac je liste za Izbornu jedinicu 515, a lista obuhvata TK, Posavski kanton i Brčko Distrikt. Nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona iz ove stranke bit će aktuelni zastupnik i predsjednik KO SDP-a TK, Dževad Hadžić.

  • Na listi za Parlament FBiH, nosilac liste za Izbornu jedinicu 404 je doktor Hajrudin Kozarević. Ova izborna jedinica obuhvata, Teočak, Banoviće, Živinice, Kalesiju, Sapnu i Kladanj. Nosilac liste za Izbornu jedinicu 403 jeste profesor doktor Kadrija Hodžić – kaže Vedrana Petrović, potpredsjednica KO SDP TK.

Kadrija Hodžić bivši je premijer TK, a za njega će moći glasati građani iz Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Čelića, podsjeća Petrović.

  • Na listi za Parlament FBiH nosilac Liste za Izbornu jedinicu 402 jeste Nihad Krajinović. Ova izborna jedinica obuhvata Posavski kanton, Brčko Distrikt, Gradačac, Gračanica i Doboj Istok – dodaje Petrović.

SDP sa koalicionim partnerima za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda ranije je kandidovao Denisa Bećirovića, dok je kandidat za predsjednika entiteta RS, Vojin Mijatović. Ozbiljno se za izbore pripremaju i u Kantonalnom vijeću Stranke za BiH, te su već pripremili imena onih koji treba da zastupaju građane TK, kako u Skupštini, tako i na višim niovoima vlasti. Nosilac liste za Skupštinu TK bit će aktuelni zastupnik u Skupštini TK i predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Mirnes Gušić, dok će nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti će profesor doktor Sead Selimović.

  • U ove tri Izborne jedinice za Parlament FBiH, imamo na 402. profesora doktora Eseda Karića iz Gradačca. Zatim, ova druga Izborna jednica 403., nosilac će biti magistar Admir Čavalić i 404. naš Fariz Tulumović iz Živinica, privrednik koji će biti nosilac liste – ističe Mirnes Gušić, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH.

Glavni odbor Naše stranke utvrdio je liste za parlamentarne nivoe za predstojeće opće izbore, a veći dio posla završen je i kada je u pitanju TK. Predsjednik KO Naše stranke TK, profesor Zvjezdan Karadžin bit će nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nosilac liste ove stranke za Skupštinu TK poduzetnik iz Gračanice, Amir Hasičević.

  • Na drugom mjestu je Amra Nadarević Vodenčarević, naša zastupnica u Skupštini TK. Na trećem mjestu je naša vijećnica iz Gračanice Mersiha Jogunčić. Na 4. i 5. mjestu su ugledni poduzetnici iz Tuzle i Srebrenika, Dejan Pavić i Mirnes Mešaljić. Što se tiče Federalne liste 402. to nosi naš parlamentarac Mirsad Čamdžić. Na drugom mjestu je bivša minitsrica Una Harčin, dok je na trećem mjestu je Jasmin Kadić iz Gradačca – ističe Zvjezdan Karadžin, predsjednik KO Naše stranke TK.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 403. je doktorica Mirjana Marinković Lepić, dok ime nosioca liste za Izbornu jedinicu 404 još uvijek nije dogovoreno. Demokratska fronta na izbore će izaći pod koalicionim nazivom “Željko Komšić za građansku državu” (DF – GS). Koalicija će pod tim nazivom učestvovati na izborima na svim parlamentarnim nivoima. Listu DF-a u Tuzlanskom kantonu nosit će profesor Ustavnog prava Zlatan Begić. O imenima kandidata za predstojeće Opće izbore iz Pokreta demokratske akcije, imena, još uvijek ne žele javno govoriti. Podsjećamo, kandidatske liste za Opće izbore u Bosni i Hercegovini trebaju biti predate do 4. jula.

Pročitajte...